Cum „strica” radiatiile excesive pielea si ochii

Pielea iradiata este puternic afectata, lucru care poate duce in timp la cancer cutanat. La nivelul ochilor, cea mai afectata poate fi corneea.radiatii excesive

Indicele de radiatie ultraviolet, anuntat ca fiind foarte ridicat de meteorologi zilele trecute, are efecte asupra pielii si ochilor. La nivelul tegumentului, riscul major este aparitia cancerului, iar la ochi afectarea corneei, atentioneaza medicii.

De la arsuri solare la melanom

„Efectul imediat al acestor radiatii sunt arsurile solare, dar si activarea unor boli fotoinduse cum ar fi urticarea solara, eruptia polimorfa la lumina, lupusul”, explica medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucuresti.

Pielea iradiata are o suferinta intensa care se va manifesta in momentul in care imunitatea organismului va fi mai slaba. „In astfel de ocazii, incasam multe radiatii, iar cota noastra scade, ceea ce face ca riscul de cancer de piele sa fie mai mare”, mai explica medicul dermatolog.

Un studiu recent a aratat ca o arsura solara produsa in prima parte a copilariei (pana la 7 ani) creste riscul de melanom (cancer de piele) cu 75%.

Pentru a va proteja de efectul radiatiilor evitati sa va expuneti in orele critice, cand soarele straluceste cel mai puternic (intre 11.00 si 16.00), nu consumati bauturi alcoolice pentru ca produc deshidratare si fac pielea mai sensibila, folositi ochelari cu factor de protectie UV si haine lejere.

Exista chiar haine care protejeaza de radiatiile ultraviolete (se gasesc si la noi in raioanele de pescarie din marile supermarketuri). In ceea ce priveste efectul radiatiilor asupra ochilor, specialistii spun ca leziunile nu sunt asa de grave. „Radiatiile se absorb la nivelul corneei, nu lezeaza tesuturi mai profunde (retina sau cristalin). Pot aparea, eventual, arsuri la nivelul corneei”, explica medicul oftalmolog Iulian Burcin, de la Clinica Oftalux, din Bucuresti.

Medicul spune ca mai grava e arsura care apare la nivelul ochiului dupa ce stam pe malul marii si radiatia se reflecta din apa, dar si daca apar arsuri la nivelul pleoapelor.

Fara ajutor medical la corturi

Pe de alta parte, oficialii Ministerului Sanatatii au anuntat ca nu mai recomanda acordarea primului ajutor in corturi. „Anul trecut au fost cazuri in care unor oameni si chiar medicilor din corturi li s-a facut rau pentru ca aceste locuri sunt adevarate saune”, spune Oana Grigore, de la Biroul de Presa al MS. In toata tara, directiile de sanatate publica au negociat organizarea de centre de prim ajutor in spatii care au si aer conditionat, cum ar fi supermarketuri, farmacii, scoli, dispensare.

In Bucuresti, spre exemplu, se poate cere ajutor in 356 de farmacii, adresele acestora fiind afisate pe www.casmb.ro. „S-a incheiat un protocol cu farmaciile, iar in limita competentei, farmacistii pot oferi primul ajutor sau pot solicita ajutorul serviciilor de urgenta. In plus, celor care cer sprijin li se ofera apa si posibilitatea de a sta pe un scaun in spatiul cu aer conditionat”, mai explica oficialii.

„Cand nivelul radiatiilor ultraviolete este mare, efectul imediat sunt arsurile. In plus, incasam si mai multe radiatii ceea ce face ca riscul de cancer de piele sa creasca.”, MIHAELA LEVENTER, medic dermatolog

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *