Masinile electrice nu vor ocoli Romania

  1
  533

  Era masinilor alimentate la sistemul energetic capata o importanta din ce in ce mai mare, iar aria unde se intalnesc astfel de noi tehnologii este in crestere continua.masini electrice

  Nici Romania nu va fi ocolita de noul trend, care vine in intampinarea eforturilor globale de a reduce emisiile de gaze poluante, a declarat, pentru „Adevarul”, Bartosz Wojszczyk, manager in cadrul diviziei de Smart Grid (retea electrica desteapta – n.r.) a General Electric.

  „Romania are un potential extraordinar de atragere a noilor tehnologii. Desigur, acest lucru nu se va intampla peste noapte, ci progresiv”, a spus el, prezent la Neptun la forumul regional pe teme energetice FOREN.

  Insa, pentru ca acest lucru sa devina realitate, este necesar sa existe o schema de sprijin din partea guvernului, pentru incurajarea investitiilor in astfel de tehnologii, precum locuri gratuite de parcare, si nu numai.

  Potrivit lui Wojszczyk, bateria unei masini in totalitate electrice consuma chiar si 10 MW, ceea ce echivaleaza cu consumul unei case destul de mari. „Astfel ca, pe termen lung, daca un intreg cartier ar utiliza masini electrice, consumul acelei zone s-ar dubla sau chiar tripla”, a exemplificat el.

  Retele inteligente in Romania

  Expansiunea masinilor electrice este doar unul dintre motivele pentru care, la nivel global, s-a dezvoltat un nou concept de retea electrica, numita Smart Grid, a carei definitie difera extrem de mult de la o tara la alta, in functie de necesitatile regionale.

  „Romania sta destul de bine la acest capitol, avand in vedere caracteristicile pietei locale”, a spus Wojszczyk.

  Spre exemplu, in opinia sa, este remarcabil faptul ca sistemul energetic romanesc are capacitatea de a prelua in acest moment 4.000 de MW din centrale eoliene, resursa care este extrem de fluctuanta si de regula creeaza probleme pentru echilibrarea sistemului.

  Energie mai ieftina

  Eficientizarea intregii retele energetice, de la productie la transport, distributie si consum, nu va duce decat la scaderea facturii pentru populatie, chiar daca presupune costuri mari pentru inceput, a mai spus Wojszczyk.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.