Traim in era digitala unde totul se rezuma la munca in fata calculatorului. Pe timpul verii, ochii sunt expusi si la radiatiile ultraviolete, care ne pot afecta serios vederea. Cu toate acestea, putini oameni isi fac controlul oftalmologic periodic pentru a preveni afectiunile.
Ecranul televizorului, tableta sau telefonul ne afecteaza zi de zi ochii. Lacrimarea, durerile de cap, vederea incetosata sunt cele mai frecvente semne care trebuie sa ne dea de gandit si care ar trebui sa ne trimita la medic. Pentru a evita aparitia unor boli grave ale ochilor, trebuie sa mergeti o data pe an la oftalmolog. Cei care stau in fata calculatorului timp de opt ore pe zi trebuie sa faca un control atunci cand au dureri oculare si de cap. In cazul copiilor care necesita corectie optica, controlul trebuie facut la trei sau sase luni, in functie de afectiune, pentru ca dioptria copiilor se poate modifica.
Alegeti ochelarii de soare in functie de nivelul de protectie
Razele ultraviolete ne afecteaza ochii pe timpul verii. De aceea, un accesoriu important care ne protejeaza ochii sunt ochelarii de soare. Multi oameni isi aleg ochelarii in functie de tendintele in moda si mai putin pentru a-si apara ochii. Este, insa, nevoie sa ii alegem in functie de nivelul de protectie pe care il ofera, si nu dupa aspect. Oftalmologul Mihaela Puianu spune ca nu trebuie sa ne cumparam cei mai scumpi ochelari, dar trebuie sa fim atenti la calitatea produsului. „Brandul, in general, ne garanteaza calitatea. Pacientul trebuie sa fie atent ca pe rama ochelarilor de soare sa fie inscriptionata protectia. Este bine ca aceasta sa fie de 100% sau macar de 400. La fel de importanta este si categoria ochelarilor. De obicei, este recomandata categoria C3, care presupune expunerea la soare si la mediile cu reflexii. Marea, de exemplu, este o zona reflectanta si potenteaza efectul nociv al razelor ultraviolete“, a precizat Puianu. Ochelarii de soare nu trebuie sa aiba neaparat lentile de culoare inchisa ca sa ofere protectie, pentru ca filtrul UV este inclus si in cele verzi, gri sau maro.
Apa din piscina poate cauza conjunctivita
Vara este sezonul conjunctivitelor de piscina, una dintre cele mai intalnite afectiuni ale ochilor. Boala este contagioasa si se poate lua de la strand pentru ca in acest mediu microorganismele se inmultesc foarte repede. Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei, care se manifesta prin roseata, senzatia de corp strain in ochi si secretie. Pentru a evita aparitia acestei afectiuni, medicul oftalmolog Mihaela Puianu ne recomanda sa purtam ochelari de apa pentru ca ne protejeaza de iritatia data de clorul din piscina. De asemenea, este indicat ca, dupa ce am fost la piscina, sa ne facem dus si sa ne spalam frecvent mainile cu apa si cu sapun. Este important sa nu folosim aceleasi prosoape pentru ca si acest lucru poate duce la raspandirea bacteriei.
Odata aparute simptomele conjunctivitei, cum ar fi lacrimarea si usturimea, trebuie sa va prezentati neaparat la medicul oftalmolog. „Oamenii nu trebuie sa se trateze singuri, asa cum se intampla de cele mai multe ori. Nu trebuie sa mearga la farmacie si sa cumpere orice picaturi, pentru ca acest lucru poate duce la complicatii. Conjunctivita este de trei feluri si de la farmacie omul poate cumpara un antibiotic pentru conjunctivita virala, de exemplu, dar el poate are conjunctivita alergica si prin acest lucru nu rezolva nimic“, a precizat Mihaela Puianu.
Daca boala este avansata si noi folosim picaturi fara sa avem recomandarea oftalmologului, ne facem mai mult rau decat bine. De aceea este recomandat un examen oftalmologic complet.
Denumirea populara a conjunctivitei este „boala ochilor rosii“ pentru ca, din cauza iritarii, vasele de sange devin mai vizibile. Exista chiar si epidemii de conjunctivita si, din aceasta cauza, atunci cand cineva are respectiva boala, trebuie feriti toti membrii familiei. „De obicei, ea apare la un ochi si dupa aceea apare si la celalalt daca nu avem grija sa ne spalam pe maini si sa folosim propriul prosop“, a spus medicul oftalmolog Mihaela Puianu.
Conjunctivita bacteriana este cauzata in timpul verii si de transpiratie. Pacientii trebuie sa stie ca acest tip de conjunctivita nu trece repede. „Se recomanda un tratament cu antibiotic, iar pacientul este urmarit in timp. Daca apar complicatii, tratamentul este schimbat si bolnavul poate fi chemat si zilnic la medic pentru ca se poate ajunge chiar si la rupere de cornee“, a mentionat medicul oftalmolog.
Boala poate aparea si la nou-nascuti si este determinata de probleme ale canalului lacrimal, care impiedica scurgerea lacrimilor. Aceasta apare la cateva zile de la nastere si, de obicei, este destul de agresiva, iar tratamentul trebuie administrat imediat. Medicul oftalmolog Mihaela Puianu precizeaza ca trebuie tratat atat copilul, cat si mama.