Cartofi pai, prajeli…nu sunt sanatoase, dar sunt gustoase. Iar uleiul, cu toate ca azi maine sare de 2 euro un litru, nu poate lipsi din prepararea acestor delicioase bombe calorice. Dar, ce facem cu uleiul uzat?! Cei mai multi dintre noi il arunca in chiuveta sau in alte sisteme de apa reziduala. Putina lume stie ca uleiul uzat este un criminal cu acte in regula pentru mediu, cel putin la fel de nociv ca si PET-urile. Asa ca, avand grija de mediu, intrebare existentiala, ce facem cu uleiul uzat?! Il adunam frumos in PET-uri si apoi..?! Foaia Transilvana a parcurs sinuosul drum al colectarii ecologice a uleiului casnic uzat. Solutii sunt! Totul e sa vrei sa iti pese putin de mediul in care traiesti
Uleiul uzat, inamicul mediului
Uleiul alimentar uzat, odata ajuns in sistemul de canalizare si/sau in gunoi, constituie un element nociv, intrucat depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substante greu degradabile. Atunci cand uleiul prajit este deversat din neglijenta sau intentionat in apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafata apei in lacuri sau rauri, uleiul uzat impiedica transferul de oxigen, distrugand vietatile aflate in apa. O singura picatura de ulei alimentar uzat poate polua chiar si o mie de litri de apa naturala.
“Protectia Mediului” incearca ecologizarea
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca incearca sa atraga atentia asupra problemelor legate de modul in care scapam de uleiul casnic si desfasoara campanii de constientizare a populatiei asupra problemelor de Mediu. Mai mult, periodic, ARPM Cluj organizeaza actiuni de colectare a uleiul. In acest an au fost organizate doua astfel de actiuni, una cu ocazia Zilei Mediului si una in prima decada a lunii octombrie. In cadrul acestor campanii de constientizare, informare si colectare a uleiului alimentar uzat de la populatie – „COLECTEAZĂ VOLUNTAR PENTRU UN ORAS CURAT!” – clujenii interesati de protejarea mediului au putut preda uleiul alimentar uzat intr-o serie de puncte de colectare. Din pacate insa clujenii mai au nevoie de multa educatie civica si eco, ei neinghesuindu-se sa prea uleiul uzat.
Fara colectare de la domiciliu
La nivelul judetului Cluj exista sase companii care au autorizatie pentru colectarea uleiul de la persoanele juridice, iar doua dintre acestea colecteaza si uleiul de la persoanele fizice. Concept Oil are patru locatii unde persoanele fizice pot sa duca uleiul uzat. Mai mult, din trei in trei luni Concept Oil realizeaza si campanii de constientizare in pietele clujene, ocazie cu care clujenii pot afla detalii legate de colectarea uleiul din gospodarie.
Cele patru puncte permanente de colectare sunt
– sediul firmei de pe str. Oltului nr. 77
– Uniunea Studenteasca Maghiara din Cluj, str. Avram Iancu nr. 213
– Restaurant Folk-Pub HELTAI, str. Clinicilor nr. 18
– Liceul Waldorf, str. Sergiu Celibidache nr. 8-12
De asemenea, in curand se vor organiza puncte de colectare la Asociatia Transilvania Verde si Asociatia de Presa si Educatie Eco-Civica ” Eco Media „.
De notat este faptul ca pentru cantitati mai mari de 10 litri exista un serviciu de colectare mobila, pe baza de programare prealabila.
O alta companie care se ocupa de colectarea uleiului, Bio Team, ofera si ea posibilitatea clujenilor sa duca la sediul firmei uleiul casnic colectat, pe Calea Baciului nr 45. Reprezentantul firmei a declarat ca au incercat sa desfasoare actiuni de colectare a uleiului de la locuinte, insa initiativa nu a dat roade: uleiul colectat era in cantitati foarte mici.
MOL aduna ulei
Reteaua de benzinarii MOL Romania a initiat un program pentru colectarea de la populatie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protectia mediului si la educatia civica privind acest subiect. Programul este implementat in 30 de benzinarii MOL din: Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Odorheiu-Secuiesc. In prima etapa a acestui program, MOL isi propune sa evalueze nevoile populatiei in ceea ce priveste colectarea uleiului alimentar uzat. In orasele selectate, MOL va amplasa recipiente special concepute, cu ajutorul companiei autorizate Biofilter Romania. Persoanele care vor inmana la punctele de colectare din benzinariile MOL cel putin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou mai mult simbolic. Procedura de predare este foarte simpla: uleiul colectat intr-un recipient trebuie predat personalului din statia respectiva.
In Cluj uleiul este colectat la benzinariile din locatiile: Str. Observatorului nr. 76-78, Calea Dorobantilor nr. 58-60, Bd. Maresal Ion Antonescu fn., Str. Teodor Mihali Fn., Bdul 1 Decembrie 1918 fn.