Cum sa reduci carburantul masinii cu 20%

  Un student din Deva a inventat un filtru de aer special, ce permite o reducere cu 20% a cantitatii de carburant folosite pentru deplasarile cu autoturismul in conditii de trafic urban, dispozitivul fiind testat deja pe zeci de masini, cu rezultate foarte bune, informeaza Agerpres.Corneliu Birtok-Baneasa

  Calitatile filtrului de aer inventat de Corneliu Birtok-Baneasa au fost apreciate deja de mai multe jurii internationale, inventia tanarului fiind recompensata cu medaliile de aur la saloanele Inventika de la Bucuresti si Ezureka din Bruxelles.

  Anul acesta, filtrul creat de studentul din Deva a fost premiat cu medalia de argint la Salonul International de Inventica de la Geneva.

  „Este un filtru multifunctional, care are ca efecte scaderea consumului de combustibil cu pana la 20%, reducerea noxelor poluante si un casstig de putere al motorului pe sarcinile mici, tranzitorii si mijlocii, folosite in mediul urban. Filtrul lucreaza ca un compresor static si creeaza conditiile pentru o ardere mai buna a amestecului carburant”, a explicat Corneliu Birtok-Baneasa.

  A testat ideea in propria curte

  El mai spune ca ideea noului concept i-a venit in urma cu mai multi ani, cand a reusit sa-si cumpere o Dacie veche. Prototipul filtrului a fost realizat de Corneliu in garajul din curtea casei, sprijinit de cativa prieteni care s-au ocupat de partile ce necesitau operatiuni de strunjire sau frezare. Echipamentul a fost experimentat initial pe propria masina, timp de doi ani de zile.

  „Acum sunt peste 40 de masini pe care filtrul creat de mine functioneaza cu rezultate foarte bune. Sunt autoturisme de la cele mai ieftine pana la cele de peste 20.000 de euro. Am montat filtrele pe masinile cunoscutilor abia dupa ce am fost sigur ca principiile mele au aplicabilitate”, a completat inventatorul.

  Cauta investitori

  Studentul ar dori sa-si lanseze inventia intr-o linie de fabricatie proprie, care sa produca filtrele de aer la preturi accesibile, de pana la 100 de lei.

  „Nu sunt interesat de vanzarea inventiei. In schimb, caut investitori, pentru ca degeaba dovedesti ca principiile sunt bune, daca nu ai fondurile necesare ca sa pui o afacere pe picioare”, a conchis studentul. Inventia tanarului roman va fi prezentata la Salonul de Inventii si Investitii de la Moscova, care are loc in perioada 26 – 29 august 2009.

  Sursa: Adevarul

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *