Cum se provoaca ploaia artificiala

Tehnologia de combatere a grindinei si stimulare a precipitatiilor experimentata in prezent la noi in tara permite provocarea ploii artificiale din nori de grindina la un cost rezonabil, de 8 – 10 euro pe hectar, si fara impact riscant asupra mediului.

Legea care sa permita trecerea in etapa de functionare la scara mare (amanata in Parlament pana la toamna) se infunda insa cand e vorba de asumarea responsabilitatilor. Pentru a trage o racheta antigrindina, trebuie sa existe un raport de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), ceea ce inseamna ca aceasta trebuie
sa-si asume responsabilitatea pentru o eventuala prognoza gresita.
200.000 DE HECTARE PROTEJATE
O unitate de combatere a caderilor de grindina performanta este formata dintr-un Punct de Conducere a actiunilor si un numar de 10-12 puncte de lansare a rachetelor antigrindina, protejand culturile de pe o suprafata de 180-200.000 de hectare. O astfel de statie pilot se afla in Prahova, protejand culturile pomicole si viticole de pe Dealu Mare. La Punctul de Comanda sosesc informatiile meteorologice de la A. N. M. – Bucuresti care prezinta situatia meteo din zona, din punct de vedere al riscului caderilor de gindina. Autoritatile aviatice acorda permisul de lansare in conditii de siguranta a rachetelor. Tehnologia de combatere a caderilor de grindina presupune injectarea norului de grindina cu factori de condensare suplimentari, care limiteaza cresterea dimensiunilor cristalelor de gheata sub valorile de risc, asigurand topirea lor in timpul caderii pana la sol.
MAI IEFTINA DECAT IRIGATIILE
Racheta antigrindina este confectionata din materiale biodegradabile. In nor se introduce strict cantitatea de centri de condensare necesara inlaturarii riscului formarii grindinei. Dupa realizarea injectarii, racheta se autodistruge, rezultand particule cu dimensiuni de maxim un centimetru patrat. Cantitatea estimata de materiale ce revine pe sol pe o perioada de protectie antigrindina de 10 ani este de 6 kilograme pe hectar, fragmente acumulate daca s-ar trage 1.200 rachete pe an.
Gradul de protectie a unei zone de 200.000 de hectare impotriva caderilor de grindina este de minim 75 % fata de situatia in care zona nu ar fi protejata de o unitate antigrindina.
Costurile de exploatare intr-un an sunt de 8-10 euro pe hectar. Costul producerii unui metru cub de apa prin stimularea precipitatiilor este de 4-5 ori mai mic decat costul unui metru cub de apa de irigatii si poate fi folosita ca tehnologie complementara a irigatiilor.
OPINIA SPECIALISTILOR DIN PRAHOVA
Estimarile au fost facute pe „viu”, de catre Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, care functioneaza din 2004, dar abia din aprilie anul acesta guvernul a hotarat suplimentarea lansatoarelor de rachete pana la 11, astfel incadrandu-se in nivelul operational optim.
Constantinescu Dinu, director general la SC Electromecanica – Ploiesti, care fabrica rachetele antigrindina si de stimulare a precipitatiilor, ne spune ca, din punct de vedere al eficientei, este de departe cea mai performanta tehnologie, iar gradul de poluare este cel mai redus fata de alte tehnologii, cum ar fi imprastierea de substante prin utilizarea aviatiei. Statia Pilot Prahova a fost omologata de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii in calitate de beneficiar, Ministerului Mediului – initiator de programe si furnizor de date meteo si Ministerului Economiei si Finantelor in calitate de executant.
MILIOANE DE EURO PROTEJATE
De la Statia Pilot Prahova s-au tras 131 de rachete in 2004, 212 in 2005, 256 in 2006. Eficienta economica pe zona protejata Dealul Mare a fost de peste 8 milioane de euro in primul an de exploatare, cca 14 milioane de euro in 2005 si aproape 20 de milioane euro in 2006.
NOI TESTE DE MODIFICARE A VREMII
Specialistii chinezi au efectuat o serie de testari pentru a dispersa norii de ploaie inainte ca acestia sa se reverse asupra orasului Hohhot, in nordul tarii. Trei avioane au dispersat in norii de ploaie aflati la 80 de kilometri de Hohhot iodura de argint si diatomita, doi compusi care impiedica formarea grindinei. Nu a fost o reusita deplina, deoarece norii aveau o intindere prea mare. Reteta optima a chinezilor e sa injecteze norii in formare, cand acestia se afla la 120 kilometri de tinta ce trebuie protejata.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *