Comisia Europeana pune la punct o campanie pentru efectuarea unor controale la centralele nucleare, in urma catastrofei din Japonia, insa cateva riscuri importante nu vor fi luate in calcul.
Potrivit unor surse, ministrii europeni ai Energiei au exclus din „testele de stres” scenarii extreme, in afara catastrofelor naturale, relateaza Le Figaro.
Astfel, erorile umane sau accidentele aviatice, de exemplu, nu vor fi luate in calcul.
In luna martie, sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana spusesera ca toate scenariile posibile vor fi testate pe cele 146 de reactoare europene. Insa, unele tari care depind de energia nucleara, cum ar fi Marea Britanie si Franta, au revenit asupra acestei decizii, lansand, totusi, posibilitatea de a aplica toate ipotezele tarilor care doresc acest lucru.
Tarile europene se apropie, prin aceasta decizie, de propunerile Asociatiei Europene de reglementare in domeniul nuclear (Wenra), care a publicat un document potrivit caruia doar dezastrele naturale, cum ar fi cutremurele, inundatiile si alte evenimente naturale extreme ar trebui luate in calcul.
De asemenea, Wenra propune ca testele sa nu fie efectuate de organizatii independente, ci chiar de cei care exploateaza aceste facilitati. „Acestia sunt responsabilii cu siguranta. Prin urmare, este de datoria lor sa faca evaluarile, iar autoritatile independente trebuie sa verifice rezultatele”, se arata in documentul institutiei.
Metodele de efectuare a testelor de stres asupra centralelor nucleare vor fi adoptate pe 12 mai, in Bruxelles, iar rezultatele acestora vor fi publicate in luna decembrie.
Totusi, unii oficiali europeni nu sunt de acord cu aceste teste, considerandu-le prea slabe. Ministrul Mediului austriac, Nikolaus Berlakovich, de exemplu, crede ca acestea vor avea mari slabiciuni, deoarece nu vor lua in calcul consecintele unor acte umane precum terorismul, atacurile informatice sau prabusirea unui avion. In plus, el regreta faptul ca aceste evaluari nu vor fi obligatorii, precum si absenta expertilor independenti.