Pericolele consumului de zahar

Pericolele consumului de zahar

Dulcele este parte din viata multor persoane. Dimineata incepe cu o cafea indulcita, gustarile dintre mese sunt, de multe ori, tot dulci, bauturile energizante sau racoritoare sunt pline de zahar si aproape niciodata nu poti rezista in fata unui desert savuros.

Dr. Jacob Teitelbaum spune pentru Natural Health ca aceste mici obiceiuri alimentare au un efect negativ asupra starii generale de sanatate. „In zilele noastre se consuma mai mult zahar ca niciodata, doar mancarea procesata ingerata anual avand mai mult de 63 kilograme zahar in compozitie. Asta inseamna ca o treime din caloriile consumate vin de aici”, afirma doctorul. „Corpurile noastre nu sunt construite pentru a face fata unei cantitati atat de mari.”

Nenumarate studii ii sustin afirmatiile. O cercetare recent publicata in Jurnalul American de Sanatate arata ca excesul de zahar tripleaza riscul problemelor de colesterol, un factor important in producerea infarctului. Zaharul aduce calorii goale, total nefolositoare organismului, in detrimentul elementelor nutritive, cu adevarat importante. Atunci cand comsumi mult dulce nu mai ai loc pentru fructe si legume.

De ce esti dependent de zahar?

In trecut, gustul dulce facea diferenta intre hrana buna gasita in natura si cea otravitoare. Nu mai este cazul acum, in mod evident, dar dependenta de zahar a ramas. „Acesta confera o senzatie de bine pe moment, o satisfactie mentala si un energizant fizic”, afirma Ashley Koff, medic dietetician in Los Angeles.

„El stimuleaza creierul sa elibereze endorfine, care cresc nivelul serotoninei (hormonul fericirii). De aceea simti nevoia de ceva dulce atunci cand esti stresat sau trist”, explica el.

Este foarte important sa iti amintesti in acele momente ca zaharul te ajuta doar pentru moment, dar pe termen lung este o adevarata otrava pentru organism, determinand probleme de sanatate si kilograme in exces. Mai bine este sa rezolvi problemele cu care te confrunti, nu sa le maschezi cu dependente alimentare.

Spune nu dulciurilor!

Un prim pas in evitarea zaharului este acela de a nu mai consuma alimente care il contin. Printre acestea se numara mancarea de la fast food, hrana procesata si sucul. Nu trebuie sa iti faci griji pentru zaharul din fructe, dar fereste-te de faina alba din paine, paste si aluat de pizza. In timpul zilei consuma gustari mici si dese, care vor tine nivelul zaharului din sangele tau constant. Astfel vei rezista mai usor tentatiei de a te energiza cu produse nesanatoase.

Opteaza pentru iaurt, fructe uscate, batoane din cereale integrale sau mere. Proteinele si acizii sanatosi iti vor sustine energia iar vegetalele te vor face sa iti mentii senzatia de satietate, prin fibrele pe care le contin.

„80% din placerea survenita in urma consumarii unui produs dulce se produce in timpul primelor doua muscaturi”, sustine Teitelbaum, asa ca te poti opri dupa acestea.

Riscul excesului de zahar

Zaharul in exces contribuie la declansarea multor boli cronice. Poate cauza anxietate din cauza schimbarilor bruste din compozitia sangelui sau depresie, din cauza ca produce deficiente de vitamina B.

Diabetul de tip 2 este cel mai adesea cauzat de dulciuri, iar fibromialgia apare pe fondul scaderii sistemului imunitar (o cana de suc poate scadea sistemul imunitar cu 30% pentru 3 ore).

Migrenele sunt provocate atunci cand efectul energizant de moment al zaharului incepe sa scada, acesta fiind responsabil si pentru unele cazuri de sinuzita, fiindca poate provoca inflamatii ale cavitatii nazale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *