La Sf. Gheorghe, braconierii au parcelat luciul de apa, pentru decimarea resurselor piscicole

0
426
Delfini si sturioni prinsi in plasele braconierilor
Delfini si sturioni prinsi in plasele braconierilor

Controalele efectuate de Garda de Mediu pe cordonul litoralului de la Sulina la Gura Portitei arata ca braconierii nu se mai tem de nimic. O descindere-surpriza a Comisariatului din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) al Garzii de Mediu in zona Melea-Sacalin, din vecinatatea satului Sf. Gheorghe, a scos la iveala ca braconierii pescuiesc fara teama in aceasta zona strict protejata, situata pe frontiera de la Marea Neagra. „Zona acvatica controlata de noi era impanzita de scule de pescuit tip filament, interzise de legea pescuitului. Zona acvatica de la varsarea bratului Sf. Gheorghe in Marea Neagra are foarte mult peste si a fost parcelata de braconieri cu geamanduri improvizate si au fost amplasate zeci de scule pescaresti interzise de lege”, a declarat Costel Ifrim, prim-comisar al Comisariatului RBDD al Garzii de Mediu. In aceste scule comisarii de mediu au gasit cantitati foarte mari de peste din toate speciile.
Se pescuiesc specii protejate de lege

Grav este nu numai ca se pescuieste intr-o zona aflata sub protectie ecologica integrala in perioada de prohibitie, ci faptulca in plasele respective cad victime specii protejate de lege. „Am descoperit in aceste plase 50 de sturioni morti (cei mai multi fiind pui) si trei delfini morti.Alti doi delfini au fost gasiti morti plutind la suprafata apei in aceeasi zona si presupunem ca au fost eliberati de braconieri din plasele pescaresti cand au luat pestele”, a mai spus Ifrim. Comisarii Garzii de Mediu au prins in flagrant la braconat doi localnici din Sf. Gheorghe. Identitatea lor nu a fost facuta publica pana acum. Prim-comisarul Costel Ifrim spune ca se fac cercetari penale in acest caz pentru fapte de braconaj deosebit de grave.

Sub ochii politistilor de frontiera

Constatarile Garzii de Mediu in zonele Sf. Gheorghe, Sulina, Perisor, Periteasca, Gura Portitei, Ciopic, Zatoane sunt surprinzatoare pentru ca acestea se afla in zona de granita, iar politistii de frontiera ar trebui sa stie tot ce misca aici. Comisarul Ifrim afirma ca, in respectivele zone, braconierii si-au impartit teritoriul acvatic si pescuiesc zi si noapte cu scule interzise. Astfel, in plasele braconierilor cad continuu sturioni opriti la pescuit un deceniu pentru refacerea speciei, aflata in declin dramatic. De asemenea, delfinii sunt omorati pe capete de plasele braconierilor de aici.

Comisarii de mediu afirma ca braconierii de aici ar actiona sub protectia politistilor de frontiera si ai Politiei Deltei. Prim-comisarul Ifrim motiveaza aceasta afirmatie cu incidentul produs zilele trecute, despre care Romania libera – Editia de Sud-Est a relatat pe larg.

Este vorba de inscenarea unei fapte de braconaj unor comisari de mediu care au intrat in conflict cu un braconier din zona Sf. Gheorghe, despre care se spune ca ar fi ruda cu un angajat al Politiei Deltei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.