In alte tari sunt destule proiecte pentru sustinerea celor care vor sa investeasca in afaceri ecologice.
La noi cum sunt sustinuti cei care vor sa investeasca in proiecte de energie regenerabila. (Vadim L., Nisporeni)
Din 2010 a demarat Proiectul Energie si Biomasa. Acesta are si o componenta ce vizeaza sustinerea celor care vor sa-si creeze o afacere comerciala de procesare a biomasei cu o productivitate de aproximativ 1,000 t. pe an utilizand biomasa derivata din deseurile agricole sau din produsele secundare ale unui proces agroindustrial.
Parteneriat public-privat
Un alt obiectiv al proiectului este stimularea crearii de Parteneriate Publice Private care sa demonstreze viabilitatea si fezabilitatea modelului dat in cazul intreprinderilor producatoare de combustibil din materie prima locala. Concursul va fi lansat pentru Administratiile Publice Locale de toate nivelurile, care in parteneriat cu un intreprinzator local vor putea demonstra ca modelul propus este unul realistic si posibil de implementat in satul sau comuna pe care o reprezinta.
Prin intermediul suportului acordat de Proiectul Energie si Biomasa, beneficiarul selectat va putea acoperi o parte din costurile investitionale pentru procurarea echipamentului de procesare a biomasei, cealalta fiind asigurata de beneficiar.
Se presupune ca in cadrul Parteneriatului Public Privat constituit, Administratia Publica Locala va transmite drepturile de gestionare si folosire a utilajului catre partenerul sau privat. In acelasi timp, preturile pentru combustibilul produs vor fi stabilite de comun acord in cadrul parteneriatului.
Standarde
Institutul National de Standardizare si Metrologie a adoptat pe 3 octombrie 2012 standardele europene din domeniul biocombustibililor solizi. Astfel, producatorii de biocombustibili solizi vor urma sa faca dovada calitatii produsului lor in baza standardelor europene atunci cand isi vor vinde marfa in republica sau peste hotarele ei.
Leasingul echipamentului de procesare a biomasei
De asemenea, cei care vor sa activeze in calitate de furnizori de combustibili pentru echipamentele de incalzire pe baza de biomasa instalate in institutiile publice rurale pot beneficia de sprijinul financiar al proiectului Energie si Biomasa.
Echipamentul de colectare si balotare a paielor, precum si presele de brichetat vor fi puse la dispozitie cu ajutorul metodei de vanzare in rate fara interes bancar. Pentru realizarea nemijlocita a acestei activitati, Proiectul Energie si Biomasa va subcontracta institutii specializate ce dispun de experienta in domeniul dat. Serviciile solicitate vor fi oferite de catre doua organizatii specializate si anume: UIP 2KR – organizatia subcontractata pentru vanzarea in rate a echipamentului de balotare si transportare a baloturilor; si Agentia pentru Eficienta Energetica – organizatie subcontractata pentru a comercializa in rate echipamentul de brichetare.
Conditiile ar putea constitui un contract de 3 ani, 40% in prealabil si 30% in fiecare an urmator. Beneficiarii nu vor suporta cheltuieli de dobanda bancara, iar preturile nu se vor actualiza pe parcursul celor trei ani de leasing, ramanand astfel neschimbate pe toata perioada imprumutului.
Setul de documente necesare pentru participarea furnizorilor la procesul de acreditare lansat in cadrul Programului:
– Cererea de participare la concursul de acreditare (Forma 1B); 6
– Forma de aplicare la concurs (Forma 2B);
– Declaratia, in care agentul economic afirma, pe propria raspundere, ca informatia prezentata in documentele de participare corespund cu produsele si serviciile livrate de companie (Forma 3B);
– Copia actului de inregistrare a intreprinderii;
– Lista celor mai reprezentative proiecte realizate de companie pe parcursul ultimilor 5 ani;
– Preturile de lista pentru echipamentul de brichetare prezentate de furnizor pentru participarea la Program si care se incadreaza in conditiile concursului de acreditare a furnizorilor.