Cupa menstruală – o alternativă ecologică la produsele tradiționale de îngrijire intimă

Imagine preluată de pe: https://www.cupa-menstruala.ro

Pe zi ce trece din ce în ce mai multe persoane doresc să facă primii pași către adoptarea unui stil de viață Zero Waste. De cele mai multe ori gesturile și activitățile mărunte din viața noastră de zi cu zi sunt cele care fac diferența între un stil de viață verde sau dimpotrivă.

Din fericire, produsele Zero Waste încep să răspundă celor mai variate nevoi și să fie disponibile pe piață la prețuri din ce în ce mai acesibile. Unul dintre produsele care ar putea avea un impact mare în privința reducerii poluării mediului cu deșeuri reziduale este CUPA MENSTRUALĂ.

Cupa menstruală este fabricată din silicon medical de inaltă calitate și are forma unui clopot, fiind prevăzută la unul dintre capete cu o tulpină specială, pentru a face mai ușoară extragerea cupei. Cupa menstruală se folosește prin introducerea sa în vagin, manual, după ce a fost fiartă în prealabil preț de 5-7 minute, înainte de prima utilizare. Cupa trebuie schimbată o dată la 10 ore, interval la care trebuie spălată și sterilizată, înainte de a fi reintrodusă în vagin.

Fotografie preluată de pe: https://www.cupa-menstruala.ro

Datorită proprietăților siliconului medical, cupa menstruală nu deshidrateaza pielea și nu afecteaza flora vaginala. Totodată, aceasta nu determină mirosuri neplăcute sau infectii micotice sau bacteriene. Mai mult decât atât, cupa poate fi utilizată de orice persoană, chiar și în timpul înotului, la sauna sau în timpul desfășurării altor activitati sportive acvatice, neexistând riscul de pătare.

Fotografie preluată de pe: https://www.cupa-menstruala.ro

Durata de viață a cupei menstruale poate urca până la 10 ani, în funcție de grija cu care a fost întreținută și păstrată. Datorită durabilității sale, cupa este considerată un produs zero waste, fiind echivalentul a circa 2000 de absorbante sau tampoane obișnuite.

Pătrunsă destul de recent pe piața românească, cupa menstruală este astăzi comercializată de câteva zeci de distribuitori. Cu toate acestea, nu se cunoaște procentul exact al femeilor din România care folosesc cupa menstruală. Odată cu popularizarea benefiilor sale, este așteptată însă și o creștere a cererii pentru acest produs, ca alternativă la produsele de igienă intimă tradiționale. Folosirea la scală mare a cupei menstruale ar putea contribui semnificativ la reducerea poluării mediului înconjurător, însă pentru acest lucru este necesară atât promovarea alternativelor de acest gen, cât și educarea femeilor asupra modului de folosire.

Din fericire există deja grupuri de suport online pentru femeile care doresc să încerce cupa menstruală, unde pot afla sfaturi utile și pot învăța din experiența altor femei care au folosit-o. Acest lucru ajută femeile să nu renunțe prematur la folosirea cupei și să se acomodeze încetul cu încetul cu acest produs alternativ pentru perioada menstruației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *