Curiosity a transportat 65 de specii de bacterii spre Marte

  0
  349
  Curiosity a transportat 65 de specii de bacterii spre Marte
  Curiosity a transportat 65 de specii de bacterii spre Marte
  Curiosity a transportat 65 de specii de bacterii spre Marte

  Este posibil ca roverul nostru preferat sa fi fost un mijloc de transport de pe Terra pe Marte pentru 65 de specii de bacterii identificate in urma studierii unor mostre luate de pe suprafetele lui Curiosity inainte de lansare.

  Nu stim daca exista organisme care sa fi supravietuit voiajului interplanetar, dar bacteriile terestre ar ingreuna studiile stiintifice de pe alte planete. Inginerii trebuie sa acorde o atentie desavarsita echipamentelor de explorare spatiala atunci cand le curata inainte de lansare. Oamenii de stiinta nu isi doresc sa contamineze alte plantele cu forme de viata pamantene. De asemenea, nu isi doresc contaminarea propriilor instrumente, ceea ce ar putea duce la aparenta descoperire a unor forme de viata extraterestre atunci cand, de fapt, este vorba numai de „autostopisti” terestri.

  Cu toate acestea, unele specii de bacterii pot supravietui pana si proceselor de curatare ale NASA. Mai mult, Space.com a raportat in 2011 ca este posibil ca roverul Curiosity sa nu fi fost curatat corespunzator. Intrebandu-se ce a ramas pe Curiosity dupa procesul de curatare, oamenii de stiinta de la Universitatea Idaho si de la Laboratorul Jet Propulsion California au colectat mostre de pe diferite suprafate ale roverului inainte de lansare.

  Dupa ce au adunat si caracterizat bacteriile, cercetatorii le-au expus la conditii dure, incluzand dezhidratare, expunere la lumina ultravioleta, temperaturi extrem de scazute si niveluri extreme de pH. Aproape 11% din tulpinile bacteriene pe care le-au gasit au supravietuit dupa ce au fost expuse la cel putin doua conditii. Studiul este primul pas spre investigarea tipului de specii care ar putea rezista pana pe Marte si sa contamineze mostrele viitoare.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.