Curiozitati despre balenele ucigase

orca2.jpgBalena ucigasa, sau orca, face parte din familia Delphinidae. Este cel mai mare membru al acestei familii, cu o lungime de circa 10 metri si o greutate de 9 tone. Femelele au o talie ceva mai mica, atingand 7 metri in lungime. Aripa dorsala a acestor mamifere marine este foarte inalta, in medie de 1,8 metri.

Denumirea de balena ucigasa se datoreaza falcilor puternice ale acestui animal si dintilor lungi si ascutiti, de forma conica, 50 la numar. Din dieta lor fac parte pestii, cefalopodele, alte mamifere marine (incluzand si alte specii de balene, pe care le vaneaza in grup, utilizand diferite strategii). Cand vaneaza, ele pot atinge viteze de pana la 60 km/h. Hrana lor preferata este tonul (Thunnus thynnus), motiv pentru care orcile pot fi des observate urmarind vasele de pescuit. Spre disperarea pescarilor, ele rup adesea plasele pentru a ajunge la mult ravnita delicatesa. Nu au fost raportate cazuri in care balena ucigasa sa atace oameni sau vase.

Orcile pot fi intalnite in mai toate oceanele lumii, dar prefera apele reci si temperate. Unele populatii sunt migratoare, in timp ce altele raman populatii locale, eventual calatorind pe distante scurte si pe rute predictibile.
Perioada de gestatie a acestor mamifere este de 16-17 luni. La nastere, puii cantaresc in medie 180 kg si sunt alaptati timp de 2 ani.

Viata sociala este foarte activa, ele traiesc in grupuri alcatuite din cateva familii, o familie numarand 4-5 membri. Ierarhia grupurilor este dezvoltata pe un sistem matriarhal.

Studiile au demonstrat un fapt interesant, fiecare grup are un dialect aparte, membrii acestuia recunoscandu-se prin limbaj.

Sursa: Zooland

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente