Organizatiile nu mai pot ataca reglementarile federale legate de spatiile publice, decat daca pot dovedi ca sunt afectate negativ, in mod direct, de acestea. Asta prevede decizia Curtii Supreme de Justitie a SUA, adoptata la inceputul lunii martie, cu un vot de 5 la 4. Cazul tine de decizia Serviciului Silvic de a limita drastic dreptul de notificare, de apel si dezbatere publica, in cazul proiectelor pe care le considera ca avand un impact ecologic redus. Mai multe organizatii ecologiste au contestat aceasta hotarare, iar – in anul 2005 – Tribunalul Districtual Anchorage le-a dat castig de cauza. Decizia a fost mentinuta si dupa judecarea apelului, in august 2006.
In momentul primului verdict, Serviciul a spus ca aceasta decizie va forta padurarii sa demareze studii de impact ecologic pentru toate proiectele si permisele. Pentru a demonstra acest lucru si pentru a crea presiune, Agentia a blocat temporar toate proiectele, cum ar fi nuntile sau filmele, dar si taierea brazilor de Craciun.
Administratia Bush a cerut rejudecarea cazului, anul trecut, motivand ca efectele reglementarilor nu pot fi atacate inainte ca acestea sa se produca. Decizia Curtii Supreme sustine aceasta opinie, apreciind ca grupurile sau persoanele n-au dreptul sa atace reglementari care nu-i afecteaza negativ, in mod direct. Insa, organizatiile ecologiste au sustinut ca sunt afectate direct, pentru ca nu li se mai permite sa-si exprime opiniile, dar Curtea si-a motivat verdictul prin faptul ca aceste organizatii n-au demonstrat „un interes concret”.
Cei patru judecatori care s-au opus verdictului au semnat un memoriu, in care pun problema dreptului unei persoane de a se proteja de daunele viitoare, pe care stie ca le va resimti, in urma deteriorarii mediului, „chiar daca nu poate specifica ora, data si coordonatele GPS”.
Ecologistii sustin ca aceasta hotarare limiteaza semnificativ rolul publicului in luarea deciziilor.
.
Sursa: Infomediu Europa