Sarea pericliteaza granele in Bangladesh

Cu cinci ani in urma, apa din fantanile satelor de pe coasta Golfului Bengal era limpede si buna de baut. Acum, contine mici cristale albe si are un gust neplacut. Este un semn ca apa sarata din Golf se infiltreaza in raurile cu apa dulce si – de acolo – in pamant si in panza freatica. Sarea ajunge apoi sa afecteze plantatiile de orez, singura sursa de venit a fermierilor din zona, plantele devenind rosiatice si uscandu-se, ca urmare a acestui fapt.

Acesta este inca un exemplu al modului in care saracii lumii resimt efectele emisiilor de gaze cu efect de sera, ale tarilor bogate, aflate la mare distanta. Si cum sansele de a inversa procesul sunt minime, viitorul este sumbru pentru milioanele de persoane care traiesc in zone joase.

Bangladeshul ocupa in acest an locul intai in Global Climate Risk Index, un clasament in care sunt incluse 170 de tari vulnerabile in fata schimbarilor climatice. Pe termen lung, pericolele ce pasc aceasta regiune sunt inundatiile si furtunile extreme, ONU avertizand ca, daca nivelul marii va creste cu un metru, in urmatorii 50 de ani, 30 de milioane de locuitori ai Bangladeshului vor trebui sa-si paraseasca locuintele, iar capitala Dhaka – aflata in prezent in centrul tarii – va deveni port.

Insa, pericolul imediat este reprezentat de salinitatea solului, care scade productivitatea agriculturii, intr-o tara in care 40% dintre cei 150 de milioane de cetateni traiesc sub limita saraciei, iar sectorul agricol ofera locuri de munca pentru 65% dintre locuitori si reprezinta 22% din economia tarii, alte 33% provenind din economia rurala ne-agricola. In aceste conditii, multi fermieri de orez se reprofileaza, pescuind creveti in apele Golfului. Dar, intrucat aceasta indeletnicire necesita mai putin efort, somajul este in crestere.

Recunoscand problema fermierilor, Institutul pentru Cercetarea Orezului din Bangladesh (ICOB) se concentreaza pe cercetarea salinitatii, dezvoltand tehnologii pentru capturarea apei potabile in anotimpul musonilor – cand salinitatea solului este mai redusa – si utilizarea acesteia pentru irigatii, pe timp de iarna. In plus, ICOB incearca sa creeze cereale rezistente la sare, obtinand deja specii de orez care pot rezista unei salinitati moderate, in anotimpul umed. Situatia este mai neplacuta in anotimpul uscat, ICOB dezvoltand doar o singura varietate de orez care poate tolera o oarecare salinitate, in acea perioada.

Dar cel mai grav este faptul ca acesti oameni saraci nici macar nu sunt cei care produc emisiile ce le distrug viata!

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *