Suedia se pregateste sa preia presedintia Uniunii Europene si – probabil – va juca un rol important in intalnirile internationale, in care se vor discuta schimbarile climatice, in special in cadrul Conferintei ONU despre Schimbarile Climatice, care se va desfasura in decembrie si unde lideri din aproximativ 190 de tari vor incerca sa cada de acord asupra unui nou tratat, care-l va inlocui pe cel de la Kyoto, care expira in anul 2012.
Ministrul mediului din Suedia, Andreas Carlgren, a declarat ca tara sa doreste sa-si obtina 50% din necesarul energetic din surse regenerabile pana in 2020, astfel incat flota suedeza de automobile sa fie independenta de combustibili fosili 10 ani mai tarziu, iar tara sa fie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, pana in 2050.
Suediei – care, acum, planuieste sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% sub nivelul din 1990, pana in 2020 – i se ceruse o reducere de numai 17%. Guvernul si-a luat angajamentul de a atinge tinta propusa, indiferent daca se va ajunge la un acord global sau nu. Carlgren a mai spus ca aceste obiective vor fi atinse cu ajutorul „Clean Development Mechanism” (CDM).
Din pacate – conform sursei noastre, WWF – CDM este in prezent un sistem ineficient si care are nevoie urgent de o reforma. WWF isi exprima ingrijorarea ca, in cazul in care sistemul CDM nu va fi reformat din temelii, exista riscul ca obiectivul de 40% sa se traduca intr-o scadere reala de numai 27%.
Sursa: Infomediu Europa