Cutremure puternice in Japonia

Mai multe seisme relativ puternice s-au produs ieri in Japonia, in partea de est a insulei Honshu. Primul seism, de magnitudine 6,2 pe scara Richter, a avut loc la ora 16:02 GMT in estul insulei Honshu, la o adancime de 30 km. Acest prim cutremur a fost precedat de mai multe seisme relativ slabe, cu magnitudini de 4,5-5 grade pe scara Richter, cu epicentrele situate tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu.

Al doilea cutremur s-a produs la ora 16:16 GMT, tot in apropierea coastei de est a insulei Honshu, la o adancime de 40 km, si a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter; la randul sau, acest seism a fost precedat, cu numai cateva minute inainte, de un seism de mai mica magnitudine, cu epicentrul in aceeasi zona (seismul precursor a masurat 5,4 grade). Cel de-al treilea cutremur si cel mai puternic s-a produs la ora 16:45 GMT, in partea de est a insulei Honshu, la o adancime de 34 km, si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. In primele ore dupa aceasta serie de cutremure, s-au inregistrat cateva replici cu magnitudini intre 4,7-5,2 grade pe scara Richter.

Desi seismele au fost resimtite in mai multe orase, inclusiv in capitala Tokyo, nu au fost raportate pagube materiale si nici victime omenesti. Japonia este o tara cu o seismicitate extrem de ridicata, din cauza pozitiei sale, la interectia mai multor placi tectonice majore, cu caracter continental. In anul 1923, metropolele japoneze Tokyo si Yokohama au fost distruse de un seism extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,2 grade pe scara Richter. Mai recent, la 17 ianuarie 1995, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a cauzat mari distrugeri in orasul Kobe, ucigand peste 5000 de oameni.

Sursa: Cutremure

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente