Daca energia eoliana este un „bubble“, atunci este cel mai benefic „bubble“, pe care l-a avut Romania in ultimii ani

Dana Duica

Deseori, se compara piata de energie eoliana cu cea imobilara de acum cativa ani. De ce nu este asa?

Deocamdata, lipsesc premisele si constatam in piata ca acei antreprenori care au proiecte pe hartie sunt intr-o permanenta cursa cu obstacole. In multe cazuri, de fapt, se ajunge ca autorizatiile sa expire, si investitia sa nu fie facuta in intervalul stabilit. Sa nu uitam ca vorbim despre investitii de 1,6 milioane de euro pentru un MW instalat, care nu sunt deloc la indemana oricui, asa cum poate fi, in multe cazuri, achizitia unei locuinte.

Cred ca asemanarea eolianului cu un „buble“ poate fi facuta doar prin prisma interesului mare aratat de investitori. Sunt multi care au anuntat intentii de achizitie sau dezvoltare de parcuri eoliene in Romania, dar sa nu uitam ca media europeana arata ca doar 1 din 4 proiecte poate deveni si realitate. Intrucat sunt mai multe etape pana la darea in functiune a unui parc, proces care poate dura de la doi pana la patru ani. Vorbesc despre etape pe care nu toti le vor trece, cea mai importanta dintre ele fiind finantarea, care nu mai este chiar simplu de gasit. Mai mult, in legislatie, dar si in capacitatea retelei de a prelua energia din vant exista mai multe limitari.

Romania va incuraja instalarea a maximum 4.000 MW in eolian pana in 2020, iar reteaua poate prelua o capacitate limitata, in lipsa unor investitii majore, care deocamdata nu se fac. Apoi, daca ne uitam pe cifre, vedem ca Romania a ajuns, in 2011, la 850 MW instalati in total in eolian (adica o putere mai mare decat cea a unui reactor nuclear de la Cernavoda) si ca, daca totul merge bine, vom ajunge la o dublare a acestei cifre la finele lui 2012, ceea ce inseamna, neaparat, existenta a doua conditii in simbioza: bancile sa finanteze proiectele, si criza sa nu se accentueze. Al doilea mit spune ca „energia eoliana scumpeste electricitatea“.

Aici as vrea sa spun ca, potrivit unui studiu recent al PricewaterhouseCoopers, un MWh (1.000 kWh) va costa in plus cam sase euro anul viitor. Mai departe, dincolo de costuri, energia eoliana inseamna aer curat, mai putina poluare si atingerea cotelor de catre Romania, dar si investitii in economie si noi locuri de munca. Nimeni nu calculeaza costurile poluarii pe care va trebui sa le plateasca generatiile viitoare daca nu facem aceste investitii. De ce?

Dana Duica este director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *