Dafinul, cu denumirea stiintifica – Laurus nobilis – este un arbust originar din bazinul mediteranean, ce isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului.
In Antichitate, povestea dafinului este legata de nimfa Dafne, ce si-a implorat tatal sa o transforme in altceva, astfel incat sa scape de zeul Apollo, care o urmarea, manat de o dragoste nebuna. Si asa s-a intamplat ca nimfa, la scurt timp, a fost metamorfozata intr-un dafin, iar zeul, imbratisand trunchiul, a rostit urmatoarele cuvinte: „Daca nu poti sa fii sotia mea… vei fi desigur arborele meu; intotdeauna, laurule, tu vei incununa parul meu, chitara si tolba mea. Vei fi podoaba generalilor, cand voci vesele vor canta triumful si cand Capitoliul va vedea lungi procesiuni de sarbatoare.” (Ovidiu – Metamorfoze)
In zilele noastre, foile de dafin sunt nelipsite de pe raftul cu mirodenii din bucataria fiecarei gospodine, fiind folosite la sosuri, fripturi si muraturi; toate acestea pentru calitatile aromatice pe care le au.
Insa nu doar arta culinara este ajutata de atributele acestui arbust, ci si medicina naturista, intrucat dafinul este folosit pentru prepararea unor unguente si ajuta in tratarea unor rani, infectii ale gurii sau infectii intestinale.
Si nu in cele din urma, dafinul ne poate infrumuseta locuinta, fie ca e vorba de o casa cu terasa sau un apartament. De retinut este faptul ca semintele trebuie puse primavara intr-un ghiveci, ce va ramane intr-un loc intunecos. Cand incep sa i se vada frunzulitele, ghiveciul trebuie scos la lumina si udat astfel incat pamantul sa fie mereu usor umed. Iarna, ghiveciul trebuie sa stea inauntru, pentru ca dafinul este o planta mediteraneana, obisnuita cu soarele si nu poate rezista la temperaturi scazute.
Fiecare dintre noi are un colt verde in locuinta… n-ar fi rau sa adaugam si un dafin!