Daniel Constantin: Stimulam soia nemodificata genetic!

Ministrul Agriculturii crede ca dezbaterile pe marginea cultivarii de soia modificata genetic nu au ajuns inca la maturitate in societatea romaneasca. Seful Agriculturii romanesti sustine ca va incuraja cultivarea de soia nemodificata genetic.

Romania va supune dezbaterii publice cultivarea de soia modificata genetic in momentul in care vom avea un produs certificat de catre EFSA, institutie europeana, si introdus in cultura. Deocamdata nu avem un astfel de produs. Exista un produs, dar cel care l-a propus, l-a retras intre timp. Probabil ca in 2016 sau 2017 va interveni aceasta discutie. Pana atunci, prin sprijinul cuplat pe care-l acordam si avem posibilitatea sa-l acordam, l-am si notificat la Comisia Europeana, incercam sa stimulam soia nemodificata genetic. Este o plata suplimentara, 325 euro/ha, care va compensa lipsa de productivitate pentru soia nemodificata genetic, a declarat pentru TVR Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Sprijinul cuplat acordat atat in productia vegetala, cat si in zootehnie incurajeaza fermierii sa foloseasca samanta certificata romaneasca si material genetic romanesc. In ce priveste cultivarea soia, anul 2015 este o exceptie. Fermierii pot beneficia de sprijinul cuplat chiar daca nu au folosit samanta certificata romaneasca. Pe piata romaneasca nu exista, deocamdata, aceasta samanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *