Date fiind avantajele certe, in Prahova sunt, in diverse stadii de executie, centrale fotovoltaice insumand o putere de 97 MW

Proiecte de parcuri fotovoltaice, înregistrate la autorit??ile din Arad
Date fiind avantajele certe, in Prahova sunt, in diverse stadii de executie, centrale fotovoltaice insumand o putere de 97 MW

In urma cu trei ani, la Statia de 110/20 kV din comuna Floresti, apartinand Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Ploiesti, a fost racordata, in mod experimental, prima centrala fotovoltaica din judet, avand o putere de 20,52 kW. Rezultatele favorabile inregistrate, din punct de vedere economic, au facut ca la scurt timp dupa aceea sa apara mai multi investitori interesati de montarea de asemenea centrale fotovoltaice, care capteaza energia razelor solare. Dupa cum ne-a confirmat purtatorul de cuvant al SDEE Ploiesti, Marian Popa, in momentul de fata sunt inregistrate mai multe cereri de racordare de centrale fotovoltaice la reteaua de distributie a energiei electrice, insumand o putere de aproximativ 97 MW. „Localitatile propice pentru amplasarea de centrale fotovoltaice sunt cele din partea centrala si de sud a judetului, intrucat ofera cel mai ridicat nivel al intensitatii radiatiei solare. Am in vedere localitatile Ploiesti, Berceni, Mizil, Urlati, Floresti, Pleasa, Campina, Valea Calugareasca, Baicoi si Plopeni. In aceste zone sunt in derulare proiecte de centrale fotovoltaice aflate in diverse stadii de executie”, a adaugat interlocutorul nostru.

In vederea minimizarii impactului centralelor fotovoltaice asupra functionarii retelelor de distributie a energiei electrice, SDEE Ploiesti a efectuat diverse analize si studii privind modul de abordare din punct de vedere tehnic si economic a solutiilor de racordare. Aceasta deoarece, cu cat puterea centralei este mai mare cu atat impactul asupra retelei este mai semnificativ, fiind necesara analiza retelei in diverse regimuri de functionare. Pe masura ce tehnologia va avansa, pretul panourilor solare va scadea din ce in ce mai mult, astfel incat tot mai multi investitori vor avea acces la aceasta forma de producere a energiei electrice nepoluante, inclusa in asa-numita categorie a „surselor verzi de energie”.

Potrivit legii, construirea unei centrale fotovoltaice se face in baza unei licente eliberate de catre Agentia de Reglementare in Energie. Costul investitiei, in cazul fiecarui MW instalat, se ridica la aproximativ 1,8 milioane de euro. Potrivit specialistilor, investitia se recupereaza intr-o perioada de 4-5 ani. La finalizarea proiectului, titularul acestuia primeste, pentru fiecare MW livrat in retea, trei certificate verzi fata de doua in anul trecut. In functie de valoarea de tranzactionare existenta, la un moment dat, pe piata libera, un certificat verde valoreaza intre 27 si 54 de euro. Certificatele respective sunt emise de catre compania Transelectrica, aceasta incheind, pana acum, contracte de racordare la retea pentru 400 MW fotovoltaici, alte cereri insumand 1.000 de MW, fiind in curs de solutionare. Precum se cunoaste, costul certificatelor verzi sunt suportate de catre toti consumatorii de curent, acesta fiind evidentiat chiar pe factura emisa de Electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *