De Florii, in toata tara va fi marcata Ziua Nationala a Turismului Rural

  Se lanseaz? site-ul oficial al destina?iei de ecoturism Mara-Cos?u-Creasta Coco?ului din Maramure?ul istoric
  De Florii, in toata tara va fi marcata Ziua Nationala a Turismului Rural
  De Florii, in toata tara va fi marcata Ziua Nationala a Turismului Rural

  Duminica, 13 aprilie, cu ocazia Sarbatorii Floriilor, in toata tara va fi marcata Ziua Nationala a Turismului Rural. Evenimentul aniversar principal va avea loc la Fundata, o comuna aflata la inaltime si la propriu, si la figurat, unde se afla pensiuni de toate categoriile, inclusiv de 5 margarete, dintre care unele au obtinut premiile “Margareta de aur”. Pe de alta parte, vor mai fi manifestari in toate zonele traditionale ale Romaniei, cu activitati de turism rural. De asemenea, cu aceasta ocazie, a renasterii naturii, se lanseaza noul sezon de turism rural, care va avea ca momente de varf cu Sfintele Sarbatori de Paste, 1 Mai si, fireste, vacanta de vara.

  Manifestarea de la Fundata este organizata de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) – Filiala Brasov si de Primaria Fundata, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), la Caminul Cultural Fundata, si se va desfasura pe toata perioada week-endului (12 si 13 aprilie). Vor fi sustinute conferinta “Oportunitati pentru turismul rural si dezvoltare rurala” precum si interventii si prezentari despre Florii, despre Fundata, despre pensiuni, despre importanta agroturismului si despre mestesugurile traditionale. Participantii vor vizita pensiunile din zona si vor asista la un spectacol folcloric si la un joc de lasere.

  Vor avea loc demonstratii ale mesterilor populari, prezentarea ofertelor turistice tematice si a itinerariilor precum si o expozitie gastronomica cu produse traditionale si cu degustarea acestora. Preotul Petecila Bogdan va sfinti crengutele de salcie si vor avea loc dezbateri despre Sirnea, primul sat turistic din Romania. Alte teme ale reuniunii vor fi “Turismul Rural promovat prin traditii” si “Cresterea circulatiei turistice prin pastrarea autenticitatii”. Evenimentul de la Fundata se va incheia cu un spectacol folcloric sustinut de ansamblul din Fundata si invitati din comuna Izvoarele, Prahova.
  Toate manifestarile ANTREC din acest an se desfasoara sub auspiciile “ANTREC Romania la aniversarea a 20 de ani – Pastram traditiile”, precum si a 10 ani de la infiintarea revistei specializate “Vacante la tara”.

  “Nici nu stiu cand au trecut 20 de ani de ANTREC. Turismul rural reprezinta unica forma de turism care a pornit de la zero dupa 1990. Ca noutate, in acest an ANTREC va promova mai multe sejururi tematice. Pe langa turismul rural in sine, noi am lansat festivalurile ca atractie turistica, desi mereu au existat sarbatori in mediul rural, gen Nedeia, iarmaroace, deoarece aceasta reprezinta, pana la urma, viata satului. Evenimentele au sprijinit enorm dezvoltarea turistica in diverse zone. De exemplu, comuna Ciocanesti din judetul Suceava, langa Vatra Dornei, nu era atat de cunoscuta pana cand ANTREC nu a organizat acolo Festivalul Pastravului pentru prima data, in 2004. Apoi a urmat Festivalul Oualor Incondeiate, care a impulsionat si mai mult turismul din zona si a atras agentiile de turism.

  La ora actuala, ANTREC organizeaza anual, in toata tara, zeci de evenimente importante, pe tot parcursul anului. In acest an, care marcheaza 20 de ani de la infiintarea ANTREC, vom avea si mai multe evenimente. Pana la sfarsitul anului intentionam sa lansam o strategie de dezvoltare si promovare a turismului rural la nivel national, avand in vedere contextul actual si evolutia preferintelor consumatorilor”, a declarat doamna Dr. Maria Stoian, presedinte fondator ANTREC. (foto: Cristian-Alexandru CĂTANĂ)

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *