Array

In lume sunt peste 80 dealuri magnetice

In lume sunt peste 80 dealuri magnetice
In lume sunt peste 80 dealuri magnetice

Dealurile magnetice (cunoscute si sub denumiri precum dealuri gravitationale, dealuri ale misterelor) sau drumuri prin astfel de zone (numite si strazi gravitationale) sunt acele locuri unde, din cauza aspectului natural al terenului si obiectelor aflate pe el, se creeaza iluzia optica in care un drum inclinat usor in jos ar fi de fapt un drum care urca. Iluzia este cel mai usor vizibila in cazul masinilor lasate “pe liber” si care, in loc sa o ia in jos din cauza gravitatiei, dau impresia ca urca intr-un mod “nenatural” drumul sau dealul.

Desi multe denumiri sau legende fac referiri la gravitatie si mistere, singurul factor real ce contribuie la crearea iluziei optice este obturarea completa sau partiala a liniei orizontului. In absenta acesteia, evaluarea unei inclinari a terenului se poate face in prezenta unor obiecte de referinta despre care oamenii stiu ca sunt mai mult sau mai putin perpendiculare pe pamant (casele, de exemplu). Copacii sunt alte obiecte considerate drept referinta, dar chiar si copacii pot sa fie inclinati in anumite cazuri, accentuand iluzia.

Astfel de dealuri si drumuri “magnetice” exista pe toate continentele, insa doar o parte au primit denumiri din partea localnicilor si autoritatilor. Mai ales acelea unde iluzia se manifesta pregnant au fost botezate, unele dintre ele devenind atractii turistice in zonele respective. Astfel, daca in lume sunt raportate ca existand in jur de 250-300 dealuri magnetice, nume au aproximativ
80 dintre ele, unele in zone rurale, altele chiar in mijlocul oraselor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente