Pista de biciclete peste granita, intre Oradea si orasul vecin din Ungaria

Pist? de biciclete peste grani??, între Oradea ?i ora?ul vecin din Ungaria
Pista de biciclete peste granita, intre Oradea si orasul vecin din Ungaria
Pista de biciclete peste granita, intre Oradea si orasul vecin din Ungaria

Primaria Oradea a anuntat ca au demarat lucrarile la pista internationala de biciclete ce va traversa frontiera romano-ungara pentru a lega Oradea de localitatea vecina ungara Berettyoujfalu, pe o distanta de 35 de kilometri.

Potrivit comunicatului remis joi de administratia locala, pista de biciclete este un proiect comun al Primariei Oradea si al celei din Berettyoujfalu, iar echipa de specialisti ungari a pornit lucrarile propriu-zise de construire a pistei prin predarea amplasamentului, in cursul zilei de miercuri, firmei executante, in prezenta primarului Murakozi Istvan (Berettyoujfalu), respectiv a viceprimarului Oradiei Mircea Malan si Ciprian Barna, directorul Zonei Metropolitane Oradea.

‘Pista de biciclete este o noua dovada a faptului ca atunci cand colaboram impreuna reusim sa facem lucruri bune pentru comunitatile noastre. In ceea ce priveste proiectele transfrontaliere in perioada 2007-2013, 40% din proiectele care au vizat Oradea au avut ca parteneri de proiect localitati din Ungaria, iar aceste proiecte nu s-ar fi realizat fara implicarea activa a partenerilor nostri ungari. Pentru aceasta este foarte important sa pregatim in acest an o colaborare la fel de fructuoasa pentru sesiunea de proiecte 2014-2020’, a spus viceprimarul Mircea Malan.

Pista de biciclete are ca scop construirea unei retele de trafic cicloturistic intre cele doua orase si se va realiza, intr-un an, paralel cu drumul national E60, pe o lungime totala de 35.020 metri. Pista va porni din Oradea si va atinge in mod direct comunele: Berettyoujfalu, Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand si Bors.

Bugetul total al proiectului transfrontalier, demarat prin discutii in 2011, este de 6.248.607,66 euro, din care bugetul alocat Primariei Oradea este de 1.347.178,70 euro.

Prin realizarea investitiei va scadea aproximativ cu 50% numarul accidentelor cicloturistice, se vor imbunatati conditiile de siguranta in circulatia cu bicicleta, se va stimula crearea de locuri de munca si scaderea somajului in zona, respectiv gradul de poluare a mediului, va creste gradul de sanatate a populatiei, gradul de atractivitate turistica in zona, respectiv gradul de competitivitate al localitatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *