Decolmatarea Begai se impotmoleste

Una din cele trei firme contractate pentru decolmatarea canalului Bega a sistat lucrarile, din cauza intarzierii fondurilor pentru plata muncitorilor.
Canal pe Bega
Este vorba de societatea Socot din Targu Mures, care a fost nevoita sa trimita in somaj 100 de muncitori, carora nu mai avea cum sa le dea salariul. Potrivit lui Titu Bojin, seful Directiei Apelor Banat (DAB), aceasta este una din cele trei firme care au somat institutia sa achite lucrarile efectuate la decolmatarea canalului Bega, altfel vor sista lucrul.

Bojin a declarat ca s-a ajuns aici pentru ca Gurvernul a transferat numai 8% din totalul banilor care trebuiau alocati in 2009 pentru aceste lucrari. “Daca pe hartie avem finantarea suta la suta, in realitate n-am primit decat opt la suta, pana acum, din valoarea pentru acest an pentru acest proiect. A fost saptamana trecuta de doua ori la Bucuresti, avem promisiunea de la nivelul ministerului ca de la 1 iulie se vor aloca o parte din fonduri”, a spus Bojin.

Costuri de 17 milioane de euro

Actiunea de curatare a canalului Bega a inceput toamna lui 2008 si are ca termen de finalizare sfarsitul lunii noiembrie a anului curent. Conform proiectului, Bega va fi curatata pe o lungime de 40 de kilometri, pana la frontiera cu Serbia. Pana in prezent s-a facut ecologizarea doar a unui sfert din lungimea intravilana a canalului.

Costurile lucrarilor de decolmatare se ridica la 17 milioane de euro si sunt finantate in proportie de peste 80 la suta din fonduri externe, care pot fi accesate cand partea romana aloca bani de la buget.

DATORII

Criza este principala motivatie

Directia Apelor Banat are de incasat datorii de la 12 primarii si alte 30 de firme, datorii care ajung la 800.000 de lei. “Primariile nu au datorii foarte mari, dar nu au bani, lucru care se incadreaza in acelasi context al crizei economice. Primariile nu si-au achitat consumul de apa, lucru pe care il motiveaza cu faptul ca nu au reusit sa stranga, la randul lor, sumele de bani de la consumatori”, a declarat seful DAB, Titu Bojin.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente