Top 10 boli cauzate de deficiente de vitamine in corp

Top 10 boli cauzate de deficiente de vitamine in corp

Pana nu demult nu se cunosteau repercusiunile lipsei de vitaminein organism. Desi se banuia inca din epoca renascentista ca exista substante care asigura starea de sanatate optima, abia in epoca moderna s-a determinat cu exactitate rolul fiecarei vitamine in parte. Multi cercetatori au primit Premiul Nobel pentru identificarea vitaminelor care au permis milioanelor de oameni sa-si rezolve problemele cauzate de lipsa vitaminelor.

Daca in majoritatea statelor lumii problema lipsei de vitamine in organism s-a rezvolvat, in tarile slab dezvoltate alimentatia deficitara contribuie la aparitia carentelor vitaminice.

Iata cateva exemple de boli, cauzate de lipsa de vitamine in organism, care au facut ravagii cu secole in urma.

1. Beriberi

Simptomele bolii beriberi erau scaderea in greutate, slabiciune, durere, puls neregulat, insuficienta cardiaca, afectarea creierului. Netratata corespunzator, boala era fatala. In Asia, boala Beriberi a fost considerata multi ani epidemie. Surprinzator, boala a afectat paturile inalte ale societatii si nu persoanele sarace. Desi alimentatia bogatilor nu se putea compara cu cea a saracilor, totusi, in cazul beriberi s-a dovedit ca nivelul ridicat de trai nu inseamna neaparat sanatate. Boala era cauzata de lipsa vitaminei B1. Si s-a constatat ca, in familiile bogate, se spala de prea multe ori orezul, ceea ce conducea la pierderea vitaminei B1. Cum saracii nu prea spalau orezul, ei beneficiau din plin de aceasta vitamina. O alta categorie afectata de beriberi erau alcoolicii, al caror organism nu putea absorbi corespunzator vitamina B1.

2. Pelagra

Dupa descoperirea si exploatarea Americii, porumbul s-a raspandit in intreaga lume. Desi, cultivatorii americani, tratau porumbul cu var, europenilor nu le-a placut gustul si a omis aceasta etapa in prepararea lui. Pe masura ce cultivarea porumbului se raspandea fulgerator, la fel de fulgerator s-a raspandit si pelagra. Simptomele erau diaree, dermatita, dementa si, in final, decesul. Initial s-a crezut ca porumbul este toxic. Mult mai tarziu s-a descoperit ca, desi bogat in carbohidrati, porumbul n-are vitamina B3 (niacina). Nativii americani, prin utilizarea varului, adaugau vitamina care lipsea din porumb.

3. Carenta de biotina

Lipsa vitaminei B7 se numeste deficienta de biotina. Aceasta duce la iritatii, mancarimi, pierderea parului, anemia, afectiuni mintale (halucinatii, depresii, somnolenta). Vitamina B7 se regaseste in carne, ficat, lapte, alune si unele legume. Carenta de biotina este destul de rara, totusi a fost intalnita in randul culturistilor. Cum acestia erau sfatuiti sa consume oua crude, o proteina din albus anihileaza vitamina B7 si astfel organismului ii este imposibil sa o absoarba. O carenta usoara de biotina se inregistreaza si in randul femeilor insarcinate, de aceea se recomanda suplimentele vitaminice in cazul acestora.

4. Scorbut

Aceasta boala a fost inregistrata prima data in randul oamenilor care traiau pe mare. Ambarcatiunile aveau doar alimente non perisabile sau carne sarata si cereale uscate, asa ca marinarii consumau fructe si legume foarte putine spre deloc. Scorbutul presupune stare de letargie, aparitia de pete pe piele, sangerari gingivale, pierderea dintilor, febra si chiar deces. Civilizatiile antice tratau scorbutul cu ajutorul plantelor. Cu timpul, insa civilizatiile ulterioare n-au mai tinut cont de valoarea acestor plante si nu le-au mai folosit. Abia in secolul al XVIII-lea, s-a descoperit ca citricele si carnea de cal vindeca scorbutul, cauzat de lipsa vitaminei C.

5. Rahitism

Aceasta boala duce la inmuirerea oaselor si a muschilor, ceea ce conduce la deformarea definitiva a acestora. Aceasta boala a fost eradicata, insa mai sunt supusi riscului bebelusii alaptati de mame care nu stau suficient de mult la soare sau a caror alimentatie nu este corespunzatoare. Formulele de lapte sunt imbunatatite astfel incat vitamina D si Calciul sa nu lipseasca din hrana bebelusilor. Specialistii avertizeaza ca boala poate reaparea din cauza faptului ca foarte multi copii petrec majoritatea timpului in casa.

6. Ariboflavinoza

Aceasta boala este intalnita in randul persoanelor malnutrite sau alcoolice. Cei care sufera de ariboflavinoza au limba roz deschis sau buze crapate, li se umfla gatul, au ochii rosii si le scade numarul globulelor rosii. In cele mai grave cazuri se poate ajunge la coma si deces. Boala este cauzata de lipsa vitamine B2 (riboflavina) si poate fi contracarata prin consumul de carne, oua, lapte, ciuperci, legume cu frunze verzi.

7. Lipsa de vitamina K

Jumatate dintre nou-nascuti prezinta aceasta deficienta. In cazurile severe, carenta de vitamina K se manifesta prin hemoragii necontrolabile si subdezvoltarea fetei si a oaselor. In majoritatea spitalelor se injecteaza bebelusilor vitamina K pentru a preveni formele grave ale bolii. Cei mai predispusi riscului sunt copiii nascuti in afara spitalelor. Alte categorii care mai pot prezenta carente de vitamina K sunt alcoolicii, bulimicii, persoanele care tin diete stricte sau cei care sufera de fibroza chistica.

8. Anemia prin deficit de vitamina B12

Aceasta boala a fost identificata pentru prima data ca simptom al bolilor autoimune. Ea duce la deteriorarea progresiva a maduvei spinarii si a creierului, ceea ce conduce la deficiente motrice si senzoriale. Odata aparute aceste afectiuni cauzate de carenta de vitamina B12, boala este ireversibila. Cei mai supusi riscului sunt vegetarienii intrucat nicio leguma nu produce suficienta vitamina B12. Bebelusii alaptati sunt si ei inclusi in categoria de risc daca mama are chiar si o usoara carenta.

9. Parestezia

Vitamina B5 se gaseste in aproape toate alimentele si deficientele se intalnesc doar in randul persoanelor care se infometeaza, voluntarilor anumitor studii medicale si celor cu dieta stricta si mananca doar putine alimente. Parestezia implica senzatie de amorteala sau stari legate de aceasta, precum furnicaturi sau redoare. Pentru ca in zilele noastre este rar intalnita, suplimentele vitaminice nu contin B5.

10. Nictalopie

Cei care au observat aceasta afectiune sunt grecii si egiptenii antici. Ei au descris boala ca nictalopie sau orbire de noapte. Cei care sufera de aceasta boala nu pot vedea pe lumina slaba si “orbesc” pe timp de noapte. Egiptenii au observat ca persoanele care mananca mult ficat se pot vindeca. Asa s-a ajuns la concluzia ca nictalopia este cauzata de lipsa vitaminei A. Totusi, suplimentele vitaminice obtinute ficat sunt periculoase daca sunt consumate timp indelungat. Vitamina A care se gaseste in morcovi este usor modificata si nu este toxica in doze mari. Iti poate colora, insa pielea, in aramiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *