Defileul Deda-Toplita este betonat de zor, padurile se taie fara mila, iar pasunile sunt distruse

Turistii care obisnuiau sa se relaxeze pe Valea Muresului, trebuie acum sa isi modifice traseul. Defileul Deda-Toplita a fost declarat, in urma cu aproximativ doi ani, parc natural si face parte din situl european Natura 2000 Calimani-Gurghiu. Degeaba insa, spun ecologistii. Se taie padurile, se betoneaza malul raului, se distrug pasunile. Totul sub ochii autoritatilor. defileul Deda-Toplita

Rauri poluate, paduri defrisate, tuburi de beton, in mijlocul rezervatiei. De asta au parte turistii, in loc de peisaje salbatice si frumuseti naturale.

“Aici sunt lucrari, betonari, asezari de tuburi si se face racordarea intre lacul de linistire si cursul de apa, dar lucrul acesta se face in situl Natura 2000 si se afecteaza un arinis, un habitat prioritar din situl respectiv”, a declarat Szakacs Laszlo, ecolog.

Neregulile se tin lant. Un kilometru mai sus o alta incalcare a legii: o extractie ilegala de balast. Nu lipsesc nici depozitele de rumegus. Deloc sanatoase pentru sol, ne explica eologistii.

Autoritatile de mediu ridica din umeri. Au facut tot ce au putut, au impartit amenzi usturatoare de zeci de mii de lei. Degeaba, atit timp cat parcul natural nu are un administrator.

Ecologistii mureseni promit ca vor supraveghea in continuare defileul Deda-Toplita.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente