Defrisarile ilegale pe plan mondial genereaza profituri de ordinul a 10-15 miliarde de dolari anual (intre 7,5 si 11 miliarde de lire sterline), se mentioneaza intr-o noua analiza a Bancii Mondiale citata de Agerpres.
Intr-un raport intitulat ‘Justitie pentru padure’, Banca Mondiala semnaleaza faptul ca majoritatea exploatarilor forestiere ilegale este gestionata de crima organizata si ca o parte substantiala din acest profit merge spre oficialii corupti.
Printre tarile cele mai afectate de defrisarile ilegale forestiere figureaza Indonezia, Madagascar, precum si mai multe state din vestul Africii.
‘Noi trebuie sa luptam cu crima organizata, impotriva exploatarilor forestiere ilegale, asa cum ne-am lupta impotriva infractorilor care vand droguri sau se ocupa de extorcari’, considera Jean Pesme, manager la Banca Mondiala pentru integritatea pietei. El recomanda ca donatorii sa finanteze programe care sa consolideze capacitatea fortelor de aplicare a legii in combaterea comertului ilegal de lemn.
Expertii BM au calculat ca suprafata de padure defrisata ilegal intr-o secunda echivaleaza cu marimea unui teren de fotbal.