Delfini esuati in zonele Mamaia si Constanta din cauza plaselor pescaresti

Voluntarii de la Oceanic Club au fost sesizati, in ultimele zile, despre esuarea unor delfini in zonele Mamaia si Constanta, care, din primele analize, au murit ca urmare a ranilor provocate de plasele pescarilor, transmite corespondentul NewsIn.

Directorul coordonator al ONG Oceanic Club Constanta, biologul Razvan Popescu Mirceni, a spuse ca, in urma cu doua zile, un delfin din specia tursiops truncatus a fost gasit esuat pe plaja din Mamaia. Acesta a fost transportat in laborator, unde s-au facut primele investigatii si s-au prelevat probe.

Oceanic Club, care desfasoara programul „Delfinii in criza!”, a stabilit din primele studii efecuate impreuna cu reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Constanta ca era vorba de un delfin femela subadulta (varsta mai mica de 2 ani), sanatoasa. Mamiferul avea stomacul plin cu hrana specifica a delfinilor ceea ce a indicat ca ultima perioada de hranire a acestuia a avut loc in apropierea tarmului.

Pe corp, specialistii au descoperit patru impunsaturi si doua taieturi adanci, semne de impact cu obiecte contondente. Starea buna de santate si de nutritie a exemplarului a dus la concluzia ca delfinul a murit dupa ce a fost prins in plasele de pescuit de unde a fost apoi scos cu brutalitate.

In cursul zilei de miercuri, reprezentantii ONG Oceanic Club au fost sesizati de elevii Colegiului National „Mircea cel Batran” despre esuarea unui alt delfin din specia tursiops truncatus, in zona Faleza Nord. Echipa Oceanic Club care s-a deplasat la fata locului a constatat ca acesta prezenta mai multe taieturi adanci efectuate cu un obiect ascutit. Ei au exclus ipoteza impactului cu o elice de nava si spun ca au fost gasite resturi de plase pescaresti monofilament.

Biologul Razvan Popescu Mirceni precizeaza ca cele mai multe esuari ale delfinilor sunt inregistrate primavara, cand pescuitul marin cu unelte fixe capata amploare, ceea ce dovedeste ca aceasta activitate este impropriu practicata pe coasta romaneasca.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *