Attila Korodi: Garda Nationala de Mediu a primit ordinul meu de a fi pe teren de 1 Mai

Ministrul Mediului, Attila Korodi, si-a exprimat miercuri intr-o conferinta de presa dorinta ca in ziua de 1 Mai cei care vor merge la picnic sa nu lase in urma mormane de gunoaie. „As dori sa nu fie Marea Debarasare a tot ceea ce inseamna deseuri din pet-uri, pungi de plastic sau hartie din masini, ci sa fie o zi in care ne comportam civilizat si ne simtim bine in mijlocul naturii”.

Ministrul Mediului a anuntat ca in ziua de 1 Mai vremea va fi frumoasa in prima parte e zilei, insa, in a doua parte a zilei, in centrul si in nordul tarii ne putem astepta la innorari si averse locale. Insa in perioada 1-4 Mai vom avea o vreme instabila in centrul, sud-estul si estul tarii vor fi ploi si temperaturi scazute.

Ministrul Mediului a tinut sa mentioneze ca salubrizarea zonelor unde ies oamenii la iarba verde nu intra in responsabilitatea ministrului Mediului, ci este o obligatie a autoritatilor locale si a proprietarilor de zone de agrement. „Totusi, echipele noastre incearca sa previna transformarea intr-o ghena publica a soselelor, parcurilor si micilor poduri de la lizierele oraselor”, a spus Attila Korodi care a anuntat ca a dat ordin Garzii Nationale de Mediu pentru a fi pe teren in aceasta perioada. „Echipe de cate doi comisari vor patrula in zonele de agrement, urmand sa aplice si amenzi celor care nu vor respecta legea. Atrag atentia ca amezile sunt destul de consistente: simpla aruncare de deseuri in spatii verzi poate atrage o amenda intre 50 si 100 de lei, iar abandonarea deseurilor si ambalajelor atrage o amenda intre 200 si 2.000 de lei”, a exemplificat ministrul care a mai anuntat ca in termen de doua saptamani comisarii vor prezenta o centralizare a tot ce s-a intamplat in ziua respectiva.

Attila Korodi a mai anuntat ca reprezentantii Garzii de Mediu vor efectua nu doar activitati de patrulare, ci si controale specifice in zonele de agrement pentru a verifica daca salubrizarea este facuta corespunzator. Ministrul Mediului a mai spus ca actiunile au inceput chiar de marti prin scrisori de atentionare adresate cu titlu de atentionare din partea institutiilor de mediu. Companiei Nationale de Autostrazi i s-a cerut sa adopte masuri de salubrizare mai eficiente. Au fost trimise adrese si prefecturilor prin care li se cere sa coordoneze activitatile de salubrizare la nivel local.
Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *