Delfinii din Marea Neagra, masacrati de braconieri

Anul acesta, 44 de mamifere moarte au fost gasite pe plajele noastre.
delfini morti pe plajele romanesti
Nu a fost prins nici un braconier.
Ultimul delfin mort a fost gasit acum o saptamana, pe plaja Modern

Analizele de laborator au aratat ca 95% dintre delfini sunt exemplare tinere, cu o stare de sanatate foarte buna in momentul mortii, sustine Razvan Popescu Mirceni, directorul Societatii de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin „Oceanic Club”.

Mamiferele nu prezentau urme de batai intre clanuri, iar raportul masculi-femele era de 1,1 la 1, deci nu se pune problema ca delfinii sa fi murit de pe urma luptelor in apa, astfel concluzia e ca mamiferele au murit dupa ce s-au prins in plasele pescarilor. „E cu atat mai dureros cu cat exemplarele sunt foarte tinere. Probabil au inotat impreuna cu mamele lor si s-au prins accidental in plasele pescarilor.

Femela adulta reuseste sa rupa plasele in care se agata, insa puii nu reusesc sa scape. Am avut doua cazuri de delfini de lapte”, ne spune Razvan Popescu Mirceni.

Ultimul delfin mort a fost gasit pe plaja Modern, duminica, 26 octombrie. Femela juvenila face parte din specia Phocoena phocoena si a murit in urma cu aproximativ 25-30 de zile, prinsa in plasele de pescuit. Anul trecut au esuat alte 88 de mamifere.

Capturile accidentale de delfini au loc in zona platformei continentale in toate tarile riverane Marii Negre, zona unde se practica mai intens pescuitul. Se stie ca activitatile de pescuit stationar (setcile, pentru pescuit calcan) si activ (traulere) atrag delfinii pentru hranire. Acestia, ajunsi in plasele pescarilor, nu reusesc sa mai scape si, ca urmare, mor prin inecare.

Cei mai multi delfini au fost capturati in setci, ohane si doar in proportie de 2-3% in alte tipuri de plase. „Este o dovada foarte clara a faptului ca in Marea Neagra se pescuieste cu unelte interzise: cu setci, ohane (setci cu perete dublu), care sunt interzise de lege”, precizeaza Razvan Popescu Mirceni. Plasele de pescuit sunt amplasate la mica distanta de tarm, 600-700 de metri. „Se pescuieste foarte mult la negru. In prezent, suntem in curs de filare a doua cazuri de braconaj. In ambele cazuri, plasele sunt pazite de indivizi potenti, judecand dupa masinile pe care le au”, ne-a spus Razvan Popescu Mirceni. „Este destul de greu sa prindem braconierii. Noi am recuperat din mare peste 30 de kilometri de plasa pentru calcani, plasa in stare avansata de degradare fiind in apa de 1-2 ani”, a spus Adrian Burcea, comisarul-sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta.

Prinderea braconierilor a devenit mai grea, sustin politistii, odata cu evolutia tehnicii. Daca pana de curand plasele se montau cu semnalizare la suprafata apei, mai nou, acestea se recupereaza de pe fundul apei prin sisteme GPS. In ultimii ani, nici un braconier nu a platit pentru dezastrul ecologic din Marea Neagra.

Organizatia neguvernamentala Mare Nostrum Constanta a montat mai demult niste dispozitive acustice pe plasele pescaresti, de indepartare a delfinilor, limitandu-se astfel capturile accidentale. Numai ca banii au fost putini si nu le-a permis decat implantarea a 10 dispozitive, asa cum ne-a spus Andreea Burnescu, reprezentantul Mare Nostrum. Proiectul se va relua cat de curand, organizatia accesand fonduri structurale in valoare de 200.000 de euro. In lupta cu braconierii va intra si Oceanic Club, care, de curand, a achizitionat o ambarcatiune rapida.

Delfinii se inmultesc greu

O femela poate naste un pui o data la patru ani. Durata medie de viata a unui delfin este de 25-30 de ani. Perioada de gestatie a unei femele delfin este de 14-18 luni, in functie de specie. Tinand cont ca si in perioada de alaptare femela este inactiva, de abia dupa patru ani de la prima nastere poate aduce pe lume un nou pui.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *