Demagogie de Ziua Mediului

DE OCHII LUMII – Politicienii s-au intrecut in mesaje „verzi”
Politicienii romani s-au intrecut ieri in actiuni care mai de care mai ecologice, incercind sa convinga electoratul, de Ziua Internationala a Mediului, cit de responsabili sint. Au mers la serviciu pe bicicleta, au vizitat parcuri sau au tinut discursuri. Nimic despre probleme de mediu cu adevarat importante.

Nimeni nu a vorbit ieri la modul serios despre cit de poluate sint orasele Romaniei. Nu s-a spus mai nimic despre rezervatiile in care se petrec dezastre (de exemplu, Delta Dunarii sau Parcul National Retezat). Nimic despre cit de pregatita este Romania sa faca fata incalzirii globale. Putine cuvinte despre inundatii, seceta, desertificari, alunecari de teren, vinatori ilegale, despaduriri si asa mai departe. Putine vorbe despre solutii: un mod de viata mai responsabil, in care sa consumam cu mai multa chizbuinta apa si energie electrica, mijloace de transport „verzi”, investitii pentru producere de energie curata. In schimb, multe aparitii la televiziuni si mesaje lipsite de orice fond.

BICICLISTII. Mai multi ministri au mers ieri la serviciu cu bicicleta sau chiar pe jos. Cu presa dupa ei, au iesit fericiti din case, au ajuns repede la birou si au vorbit zimbitori presei despre beneficiile vehiculului pe doua roti: nu-ti pasa de trafic si faci miscare. Un alt ministru a mers la serviciu cu metroul. A constatat ca a ajuns mult mai repede. Un alt membru al Cabinetului, aflat in vizita in teritoriu, a mers cu caruta, declarind ca spera ca l-a dat gata pe premier. La Bucuresti, un lider al opozitiei si un primar de sector proaspat reales au facut declaratii demagogice despre mediu, despre cum trebuie sa pastram natura intacta si alte asemenea.

CURATENIE. Mai multe organizatii ecologiste au scos copii si tineri pe teren si au curatat de zor parcuri, trasee montane, albii de riuri. Gresit. Este o actiune care nu are nici un efect. Probabil ca in acest week-end, daca vremea va fi frumoasa, romanii vor iesi la gratare si vor murdari din nou locurile care au fost curatate. Pe principiul: „Lasa, ba, n-ai vazut ca vin ecologistii aia sa curete?”.

STINGETI LUMINA! Autoritatile din 30 de orase, printre care si Bucurestiul, au stins luminile din diverse institutii si chiar au intrerupt temporar iluminatul public stradal. In Capitala, luminile s-au stins incepind cu ora 21:00, in Palatul Parlamentului, in sediul Guvernului, in mai multe ministere, la sediul Academiei Romane, la Ateneul Roman, Opera Romana si la Muzeul National de Arta al Romaniei. In Cluj, Satu-Mare, Vaslui, Botosani, Suceava si Isaccea a fost intrerupt temporar iluminatul public stradal. La Timisoara, luminile din Parcul Central, Parcul Adolescentilor, Parcul Bucovina, Parcul Padurice, Piata Dacia si cele de pe Podul Traian au fost si ele stinse.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *