Lupta, impotriva traficului ilegal cu animale salbatice

Traficul de animale salbatice poate fi un fenomen necunoscut pentru multi dintre noi. Cu totii putem contribui la traficul ilegal de animale salbatice prin faptul ca, fara sa stim, cumparam produse rezultate din comertul ilegal. Suveniruri realizate din fildes, carapace de broaste testoase, pene, blana, oase sau piele ale unor specii pe cale de disparitie, recoltate ilegal, sint vindute la vedere. Vinzarea acestor produse pune in pericol de disparitie multe specii si incurajeaza activitatea infractionala.

In ultimii ani, traficul ilegal a crescut si, in momentul de fata, contribuie semnificativ la disparitia celor mai pretioase specii. In cea mai mare parte, scaderea cu 95% a populatiei de tigri, inceputa la sfirsitul secolului al XX-lea, s-a produs in ultimii 25 de ani, iar braconierii si traficantii au contribuit la aceasta scadere. Traficul de animale salbatice este strins legat de crima organizata. Cifrele estimative referitoare la acest comert ilegal se incadreaza intre 10 si 20 de milioane de dolari anual. Pe linga faptul ca duce la pierderea de animale salbatice, acest gen de trafic sporeste problemele de sanatate la nivel mondial.

Boli precum gripa aviara, sindromul respirator acut sever, virusul Ebola si tuberculoza pot trece de bariera dintre specii si se pot transmite de la animale la oameni.

Statele Unite ale Americii, in cooperare cu alte guverne si organizatii, au creat Coalitia impotriva Traficului de Animale Salbatice (CAWT). Prin CAWT urmarim sa punem capat traficului de animale salbatice, limitind cumpararea si vinzarea ilegale de animale salbatice si de produse din animale salbatice. Pentru a intensifica aplicarea legislatiei impotriva traficului de animale salbatice, CAWT si Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au creat o noua retea regionala de aplicare a legii in privinta animalelor salbatice – ASEAN-WEN. In scurta sa existenta, ASEAN-WEN a reusit sa salveze si sa trimita inapoi in tarile lor de origine animale vii si a desfiintat retele de trafic cu animale salbatice.

De asemenea, am beneficiat de ajutorul actorului Harrison Ford, care a acordat din timpul sau pentru a filma trei anunturi publice indemnindu-i pe consumatori sa nu mai cumpere animale salbatice si produse ilegale din animale salbatice. Aceste clipuri vor fi difuzate in intreaga lume pentru a spori constientizarea gravitatii traficului de animale salbatice.

Cu totii trebuie sa conlucram pentru stoparea comertului ilegal cu animale salbatice. Cu totii putem face mai mult pentru salvarea animalelor salbatice pe cale de disparitie.

Judy Moon
Consilier pentru Presa si Cultura, Ambasada SUA

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *