Pe Terra sunt multe ecosisteme sarace in vegetatie si alte ogranisme. Acesta este un lucru normal oriunde ploua putin si este un teren ostil. Cu toate acestea, sunt si alte regiuni care, in teorie, sunt capabile sa sustina o varietate de organisme vii, cu suficiente ploi si climat bland, dar care au o varietate la fel de saraca ca si prima categorie. Solul ramane sarac si nepotrivit pentru vegetatie. Astfel de ecosisteme au fost uzate de activitatile umane, de multe ori pana la desertificare.
Desertificarea nu descrie mereu prezenta unui desert natural, ci este procesul de a face o zona sa arate ca un desert, avand acelasi caracteristici cand, de fapt, nu ar trebui. Este cauzata de ploile acide, taierea padurilor si incendii. De asemenea, poate fi cauzata si de pascutul excesiv atunci cand plantele incep sa creasca dupa un incendiu. De multe ori este si o combinatie intre unii sau toti acesti factori, care sunt toti in legatura cu activitatlr umane.
In timpul desertificarii, multe specii de animale mor sau isi pierd habitatul natural. Plantele dispar sau infrunta extinctia. Surse valoroase sunt pierdute deoarece tot mai putine plante produc oxigen. Astfel, desertificarea se afla in legatura cu incalzirea globala si schmbarea climatica. Mai mult, desertificarea produce inundatii din moment ce nu sunt copaci care sa sustina solul cu radacinile lor. Inundatiile afecteaza ecosistemele naturale si proprietatile umane, uneori cauzand moartea.
In consecinta, desertificarea este o problema serioasa si ar trebuie rezolvata. Ar trebui adoptate legi pentru a reduce numarul copacilor taiati si acela al produselor de lemn pe care le putem cumpara. Emisiile de dioxid de carbon, care produc ploi acide, ar trebui reduse pentru a preveni eroziunea solului, Autoritatile trebuie sa protejeze padurile prin organizarea unor brigazi impotriva incendiilor si replantari imediate. Animalele care pasc ar trebui tinute departe de zonele incendiate in care plantele abia au inceput sa creasca.
Sursa: Green Blog