Se poate intoarce natura impotriva noastra

In filmul Intamplarea(The Happening), natura loveste omenirea prin eliberarea unei toxine prin arbori, toxine ce determina oamenii sa se sinucida. Plantele elibereaza un numar mare de compusi volatili. Daca treci printr-o padure de pini sau de plante aromatice, cu siguranta te v-a atrage mirosul. Se cunoaste inca din indepartate timpuri, ca exista in plante substante ce pot afecta creierul, cum ar fi in canabis si cactusul peyote, dar acestea nu sunt aeriene, cel putin nu pana cand este fumat canabisul.

Filmul Intamplarea(The Happening) sugereaza, in mod corect, ca natura se poate intoarce impotriva omului. De exemplu, exista anumite plante care elimina anumiti compusi volatili ca mod de aparare impotriva animalelor ierbivore. Iar unele plante comunica cu plantele vecine. Aninul negru au un fel de sistem de avertizare timpuriu: compusii pe care ii elibereaza atunci cand simt apropierea unui animal ierbivor, reprezinta sistemul lor de aparare.

Cu toate acestea, aceste semnale aeriene nu ajung foarte departe. Pentru plantele mici, semnalul este de la 15 pana la 30 de centimetri. De la arbori este de aproape 10 metri, dar totusi nu este suficient pentru a provoca o epidemie. Vantul dizolva compusii rapid, astfel personajele din film erau afectate de compusii adusi de vant, si astfel le era greu sa se apere.

Oamenii sunt atrasi de ideea unei metode directe de aparare a naturii, o “forta Gaia” care pastreaza lumea in echilibru; dar inca nu exista o dovada clara a acestuia. Noi, oamenii, suntem daunatori planetei si ne razbunam prin distrugerea habitatelor naturale. Dar nu cred ca trebuie sa ne facem griji de o eventuala razbunare din partea arborilor. Acestia ne pot ranii mai usor cazand pe masina noastra in timpul unei furtuni. Exista un sambure de adevar stiintific in subiectul filmului The Happening, dezvoltat de multa fictiune.

Sursa: The Guardian

Articolul precedentDesertificarea
Articolul următorSchimbarea climei este o urgenta

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente