Deseurile berii, folosite la fabricarea grefelor pentru oase

O bere pe zi duce la dublarea fertilit??ii masculine (studiu)
Deseurile berii, folosite la fabricarea grefelor pentru oase
Deseurile berii, folosite la fabricarea grefelor pentru oase

Daca credeai ca potentialul berii e limitat la a te incuraja sa iti suni fostii noaptea tarziu sau sa dansezi cum nu credeai ca poti, te-ai inselat. O echipa de cercetatori de la Centrul pentru Tehnologie Biomedicala a Universitatii Politehnice din Madrid (UPM) si Institutul de Stiinta a Materialelor si Institutul de Cataliza si Petrochimie al Consiliului Superior de Investigatii Stiintifice (CSIC) din Spania au descoperit ca produsele secundare care rezulta din procesul de fabricare a berii ar putea fi utilizate pentru a crea baza pentru grefele pentru oase.

Dupa incheierea procesului de fabricare a berii, aceasta lasa in urma reziduuri organice bogate in calciu, magneziu, dioxid de siliciu si fosfor. Aceste minerale sunt prezente si in oase, astfel ca au inspirat cercetatorii sa exploreze si alte utilizari ale produselor secundare ale berii in afara de utilizarea traditionala pentru hrana animalelor sau ingrasaminte.

Unul dintre cele mai mari componente ale deseurilor berii organice e partea din trestia de zahar care ramane dupa utilizarea cerealelor. In timp ce in mod traditional aceasta se arde dupa utilizare, recent a intrat in folosinta pe post de biocombustibil sau vesela de unica folosinta biodegradabila. Dupa unele manipulari, aceste resturi au potential in folosirea in aplicatii biomedicale.

Atunci cand sunt utilizate pentru grefele osoase, resturile trestiei de zahar pot fi aranjate intr-o retea asemanatoare unui navod. Porii retelei, care variaza de la cinci la 50 de microni in diametru, ofera o baza excelenta pentru regenerarea oaselor in urma unui accident.

Conform cercetatorilor, caracteristicile produselor secundare ale berii „pot fi adaptate pentru a fi utilizate in calitate de candidati de inlocuire in tratamentele osteoporozei, ca invelis pentru proteze, grefe de oase si ortodontice (implanturi dentare), de exemplu, cu o eficienta mai mare, din punctul de vedere al costurilor, decat cele conventionale si pot duce la eliminarea utilizarii de materii prime neregenerabile sau substante toxice in pregatirea schelelor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *