Deseurile si emisiile reactorului, probleme nerezolvate inca

Un expert al organizatiei Greenpeace pe probleme de energie sustine, intr-un interviu pentru RFI Romania, ca reactorul doi de la centrala Cernavoda are emisii masive de tritiu, iar Guvernul este „sub vraja energiei nucleare si nu cauta variante”.

Ian Haverkamp, expert Greenpeace pe probleme de energie, a precizat ca „nicio centrala nucleara nu este vreodata sigura suta la suta, iar orice centrala de acest gen prezinta un risc pentru un accident mare”. „Nici Romania nu are vreo idee ce sa faca in prezent cu deseurile nucleare ce provin de la Cernavoda. Deocamdata sunt stocate acolo, dar nu exista nicio solutie finala. Aceste deseuri trebuie tinute departe de mediul inconjurator timp de o suta de mii de ani”, a declarat Ian Haverkamp. Expertul sustine ca o alta problema ce nu trebuie neglijata este legata de emisiile masive de tritiu ale reactorului.

Constructia Reactorului 2 de la CNE Cernavoda a demarat in anul 2003, iar conectarea la sistemul energetic national s-a realizat in data de 7 august 2007. Pe 26 septembrie a.c., reactorul a inceput sa functioneze la capacitatea nominala, de 700 MW.

Finalizarea si intrarea in exploatare a unitatii de producere a energiei electrice va creste ponderea energiei nucleare la 17% -18%. „Intrarea in functiune a reactorului 2 a permis mentinerea stocurilor de combustibil necesare producerii de energie pentru perioada de iarna si va determina o crestere cu 0,1% a produsului intern brut, respectiv de 150 milioane euro”, a precizat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a mentionat ca majorarea cu 40% a productivitatii va determina o crestere a salariilor personalului care lucreaza in industria nucleara.

Sursa: Ziua de Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *