In urma unei solicitari venite din partea primariei localitatii Ciocanesti prin care mi se comunica faptul ca in zona digului Dunare km 393+400 sunt probleme mari in ceea ce priveste eroziunea malului, am trimis Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor o interpelare prin care am solicitat sa ne spuna situatia digurilor de la Dunare pe sectorul romanesc, ce lucrari de investitii sunt prevazute pe raza judetului Calarasi pe malul romanesc al Dunarii in domeniul de aparare impotriva inundatiilor precum si masurile pe care sa le aiba in vedere pentru a elimina riscurile aparute la digul Dunarii pe raza comunei Ciocanesti.
Din informatiile pe care le-am primit din partea primarului Pavel Petre, distanta dintre malul Dunarii si dig este in acest moment de 35 de metri liniari, distanta care in anul 1991 era de aproximativ 300 de metri liniari. In opinia Primariei Ciocanesti, venirea primaverii si a previzibilei cresterii a debitului Dunarii poate agrava aceasta situatie daca nu vor fi luate masuri urgente de protejare a malului prin plantare cu puieti de salcie (care potrivit aprecierii sale sunt mai potriviti pentru acest rol decat puietii de plop pentru care s-a optat in trecut) sau prin alte metode specifice, digul poate fi distrus de Dunare existand riscul de inundare a incintelor ”Boianu – Sticleanu” si ”Rasa – Gradistea”, provocand mari pagube economice.
Raspunsul primit de la Guvernul Ponta este greu de acceptat pentru orice calarasean. El poate fi rezumat astfel: situatia este grava, digurile sunt construite de mult timp, sunt subrede si deteriorate, afectate de galeriile produse de daunatori, de grifoane si infiltratii, malurile Dunarii sunt erodate dar Guvernul nu poate face nimic deocamdata, doar planuri si studii. Cat priveste lucrarile de investitii necesare, ele vor fi facute cine stie cand, dupa ce vor fi identificate si ceva surse de finantare.
In concluzie, judetul Calarasi, unul din judetele cu cel mai mare potential agricol din tara, este lasat iarasi de Guvernul PSD la mila naturii, fara investitiile atat de necesare in lucrarile de aparare impotriva inundatiilor.