Despre acidul folic sau Vitamina B9

Ce pericole ascund caren?ele de vitamine
 Despre acidul folic sau Vitamina B9
Despre acidul folic sau Vitamina B9

Acidul folic sau vitamina B9 contribuie la formarea celulor sanatoase, la producerea si repararea ADN-ului si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Fiind o substanta hidrosolubila, nu ramane mult timp in corp, din acest motiv trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient.

In perioadele de crestere intensa, cerintele corpului cu privire la aceasta vitamina sunt mai mari. Acidul folic se gaseste atat sub forma naturala, in legumele verzi (broccoli, pastai, mazare, spanac), oua, lapte si in unele fructe (banane, capsuni, zmeura, portocale), cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produse alimentare ca painea sau fulgii de cereale cu continut bogat de vitamine.

Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural. Acidul folic este un nutrient important pentru dezvoltarea fizica, dar si psihica a copilului. Necesarul din acest nutrient este crescut in timpul sarcinii si al alaptarii ulterioare nasterii. Prin urmare, femeile gravide sau cele care intentioneaza sa ramana insarcinate, precum si cele care alapteaza ar trebui sa ia 400 mcg acid folic zilnic.

De asemenea, acidul folic ofera protectie impotriva cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic, de colon si cervical uterin. In acelasi timp, reduce riscul aparitiei infarctului miocardic, accidentului vascular ischemic, trombozei venoase, osteoporozei si degenerescentei maculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *