Dezastre ecologice vizibile dupa inchiderea minelor

Singura halda de steril recuperata pentru mediul inconjurator, cea de la Cavnic, este o realizare olandeza.
dezastre ecologice
Tragedia petrecuta recent la Mina Petrila, din Hunedoara, a starnit o noua serie de dezbateri privind starea acestei ramuri industriale in Romania. Mai mult, in cele mai multe cazuri din zonele in care mineritul este de domeniul trecutului ramane un adevarat dezastru ecologic.

In Maramures, odata cu restrangerea, apoi inchiderea mineritului in apropierea minelor din Cavnic, Borsa, Baia Sprie, ca si in jurul municipiului Baia Mare au ramas zeci de halde cu mii de tone de steril. Vara, de pe halde se ridica un praf fin sufocant, iar primavara, dupa topirea zapezii si ploi, haldele se umplu cu apa si se revarsa in rauri. Apele de mina curg prin statii de epurare parasite si ele, astfel ca raurile Cisla, Lapus, Vaser, Cavnic, Baita, Ilba si Nistru sunt in continuare poluate.

Lac de cianura in locul haldei de langa Baia-Mare

Anul acesta, odata cu inundatiile din iulie, haldele de deasupra cartierului Baia Borsa au fost aproape sa provoace dezastru si sa inunde zona. Halda de la Plopis inunda constant terenurile oamenilor. La cealalta extrema, halda de steril de langa Baia Mare a fost folosita, reciclata, dar in locul ei a aparut un lac de cianura.

De altfel, singura halda ecologizata, din cele cateva zeci din Maramures, e la Cavnic, unde a avut loc un experiment al Ministerului Industriilor din Olanda, care a platit 800.000 de euro.

„Iazul Malaini a fost recuperat ecologic folosindu-se o anvelopa cauciucata impermeabila cu care s-a acoperit halda, apoi s-a pus 40 centimetri pamant vegetal, dupa care s-a inierbat”, spune Nicolae Bindiu, primarul orasului Cavnic in mandatul 2000-2004.

De atunci insa, aluviunile au ros pamantul vegetal si au tras brazde adanci, uneori pana la folia cauciucata. „Prin contract, Remin s-a obligat sa asigure intretinerea vreme de 50 de ani”, a fost replica lui Nicolae Bindiu.

In aceeasi perioada, s-a mai facut o incercare autohtona de ecologizare, la haldele Gotlieb si la Mina Roata. Cu asistati ai primariei, cu elevi, s-au pus garduri pentru reducerea erodarii, apoi s-au plantat puieti.

Proiecte tehnice pentru ecologizari sunt si la Borsa, la haldele D1 si D2, dar minele sunt inchise, iar Remin, declarat falit, are datorii de zeci de milioane de lei la bugetele primariilor din zona si de 439 de milioane de lei la bugetul de stat.

PERICOL

Oamenii isi risca vietile pentru fier vechi

Un alt fenomen se petrece la Nistru, unde galeriile au inceput sa se prabuseasca lasand in paduri adevarate capcane uriase, gropi adanci de zeci de metri, mortale pentru localnici si turisti, care nu sunt avertizati in niciun fel. In acest context, fostii mineri mai incearca, la Nistru, Baiut, Borsa, la fel ca-n celelalte locuri, „sa extraga” din mine fier vechi de vandut. In ultimii doi ani, au fost mai multe accidente, cu oameni blocati in galerii, la Nistru, ba chiar s-a folosit, in Baiut, exploziv pentru demontarea cuprului dintr-un motor urias. La modul oficial, conducerea Remin a facut verificari privind vanzarea a mii de tone de fier vechi. Directorul economic a fost cercetat de DNA, in vreme ce fostul director general, Vasile Pintea, este acum candidat pentru Camera Deputatilor din partea PNL.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *