Dezastru ecologic la „Balta lui Stancu”

Dezastru ecologic la „Balta lui Stancu”

Fiindca nu a mai fost alimentata cu apa proaspata, amenajarea piscicola de la Gradistea aproape ca a secat, fapt ce a provocat moartea unei cantitati impresionante de peste * balta a fost abandonata, practic, de doi ani * autoritatile locale inca nu stiu pe cine sa traga la raspundere, deoarece firma care detine amenajarea sustine ca a vandut-o altei firme, desi nu exista niciun document oficial in acest sens * de mai mult timp, oamenii din Gradistea spun ca balta ar fi a lui Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila

Din cauza caldurii excesive, dar si a faptului ca a fost, practic, abandonata de cei care ar fi trebuit sa o alimenteze cu apa, amenajarea piscicola de la Gradistea s-a confruntat, in ultimele zile, cu un adevarat dezastru ecologic. In conditiile in care balta aproape ca a secat, pestii au ramas fara oxigen si au murit in masa. Fenomenul a devenit vizibil la sfarsitul saptamanii trecute, cand pe ochiurile de apa ramase in amenajarea piscicola au inceput sa pluteasca mii de pesti – crap, sanger, somn, unele exemplare avand dimensiuni impresionante. Acestia au intrat rapid in putrefactie, iar mirosul a devenit insuportabil pentru locuitorii comunei Gradistea, care, in seara zilei de joi, 2 august, au sesizat postul de politie din localitate, cerand sa se ia masuri pentru indepartarea pestilor morti. Politistii au alertat autoritatile judetene astfel ca, a doua zi, la fata locului au sosit reprezentanti ai Garzii de Mediu, Directiei Sanitar Veterinare (DSV) si Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Braila. Cei de la SGA si DSV au prelevat probe din apa baltii si din ramasitele pestilor, pentru a determina cauzele mortalitatii excesive. „S-a constatat ca, pe fondul fenomenului accentuat de evaporare, nivelul de oxigen din apa era foarte mic. Totodata, s-a semnalat si o inmultire excesiva a algelor”, ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Braila.

Concluzia a fost ca pestii au murit sufocati. Dar de ce s-a ajuns aici? Autoritatile au constatat ca, in ultimii doi ani, balta respectiva a fost abandonata, nemaifiind alimentata cu apa proaspata. Surse autorizate ne-au informat ca amenajarea piscicola a apartinut firmei „Malidos Com” SRL, care sustine ca in 2010 ar fi vandut-o firmei „Octombrie” SA Braila. Aceasta din urma a depus la SGA o cerere pentru eliberarea autorizatiei de gospodarire a apelor, astfel incat sa poata alimenta amenajarea piscicola. Cererea a fost respinsa, insa, deoarece din dosarul depus de solicitant lipsea un document foarte important: actul de proprietate al baltii. Firma «Octombrie» SA nu a putut face dovada ca detine legal acea amenajare piscicola, astfel ca i-a fost returnata cererea, solicitandu-i-se sa vina cu toate documentele, inclusiv cu actul de proprietate. Din iunie 2010 insa, aceasta firma nu a mai facut niciun demers, iar amenajarea piscicola de la Gradistea a ramas cu un statut incert. Se pare ca, desi „Malidos Com” sustine ca balta de la Gradistea nu-i mai apartine, nu exista niciun document oficial care sa ateste faptul ca balta in cauza ar fi fost vanduta catre alta firma, in speta „Octombrie” SA Braila. Asadar, cine detine, de fapt, balta de langa Gradistea? Prin comuna se vorbeste, de ani de zile, ca adevaratul proprietar ar fi nimeni altul decat Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila. Zvonul devine credibil, daca se ia in considerare faptul ca administratorul firmei „Malidos Com” este Nicu Cireasa, nimeni altul decat finul lui Bunea Stancu.

De ce a fost abandonata balta si cine se face vinovat de faptul ca au murit pestii ar putea sa ne spuna, peste ceva timp, organele de ancheta penala. Cazul va fi cercetat penal, deoarece Garda de Mediu Braila a depus o sesizare catre Inspectoratul de Politie al Judetului, dupa ce s-a constatat ca din balta aproape secata s-a strans o cantitate de 4,7 tone de peste mort. Pestele a fost strans cu ajutorul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din comuna Gradistea si trimis la un crematoriu, pentru incinerare. Ieri, pe portiunile de unde apa s-a retras recent, lasand in urma petece de pamant crapat, inca se mai gaseau cadavre de pesti, iar de jur imprejurul amenajarii piscicole plutea un miros greu, de putrefactie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *