Dezastru ecologic pe riul Lapus

Dezastru ecologic pe rîul L?pu?
Dezastru ecologic pe riul Lapus
Dezastru ecologic pe riul Lapus

Nimic nu prevestea ca pe riul Lapus s-ar putea produce un asemenea dezastru ecologic de proportii! Riul ce izvoraste din Muntii Varatec curgea pina acum domol, ducindu-si apa curata si limpede ca lacrima spre varsarea in riul Somes. Dar nesabuinta unor oameni vine sa tulbure echilibrul naturii.

Cetatenii din localitatile Poiana Botizii, Lapus, Rogoz, Damacuseni si Tg. Lapus s-au intrebat de ce apa avea culoare cenusie rosiatica, desi in aceasta zona nu a plouat de mai multa vreme, si era incarcata cu reziduuri care s-au depus pe pietre. Ce s-a intimplat? In Poiana Botizii, comuna Baiut, in amonte de Masivul Varatec, la 4 km, se afla o fosta galerie de mina. De aici, un piriu iese si se varsa in apa Lapusului. Un poienar ne-a spus ca in spatele acestui dezastru pornit din satul sau ar fi miinile criminale ale unor oameni, care au spart zidul-stavilar al apelor reziduale de mina si au furat conductele din beton. Si asa, aceasta apa toxica

s-a revarsat in piriul Poiana Botizii, iar el mai departe in riul Lapus, poluind apa riului, unde au murit tone de peste.

Despe acest nedorit si periculos eveniment s-au autosesizat reprezentantii Asociatiei de pescuit sportiv si recreativ „Cheile Lapusului”, presedintele Viorel Coroianu, secretarul Leon Lazar si Mircea Blenche, membru fondator al Asociatiei. Ei au pornit imediat pe malul riului Lapus, din Tg. Lapus si pina la intrarea in satul Poiana Botizii. Au constatat de unde vine apa tulbure si au sesizat organele abilitate – Garda de Mediu Baia Mare si Remin Baia Mare. Nicolae Borcutean si Ioan Nechita de la Remin Baia Mare au sosit la fata locului, sa ia masurile necesare pentru stoparea dezastrului ecologic. Unda de poluare, ieri, 3 noiembrie, inca nu trecuse. S-au recoltat probe de apa. Leon Lazar a luat ca probe pesti morti, pe care i-a expediat la Cluj-Napoca, pentru analize de specialitate. Cantitatea de pesti morti, s-a afirmat, este mult mai mare de doua tone. Cetatenii care locuiesc pe malul acestui curs de apa, Lapusul, acum poluat, au cules pestii afectati de substantele toxice din apa poluata, pentru consum. Atentie, sa nu se imbolnaveasca! In comuna Lapus, cetatenii stringeau pestii cu galetile. La Damacuseni, un batrinel a prins 4 cosuri de spate pline cu cleni si scobari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *