Nereguli ca-n codru la Directiile Silvice

Nereguli ca-n codru la Directiile Silvice
Nereguli ca-n codru la Directiile Silvice

Un raport de audit al Curtii de Conturi scoate la iveala neregulile din domeniul administrarii fondului forestier. Cifrele oficiale privind furtul de lemn nu reflecta nici pe departe realitatea, se arata in documentele institutiei. Asta in conditiile in care numai anul trecut au fost inregistrate sustrageri de circa un milion de metri cubi.

Actele Directiei Silvice au fost puse sub lupa de oamenii lui Vacaroiu, judetul Iasi fiind prezent pe harta neregulilor din domeniul fondului forestier. Recent, Curtea de Conturi a dat publicitatii un raport de audit privind activitatea din domeniu din perioada 2010-2013. In document se arata ca numai in ultimii trei ani s-au inregistrat furturi de 1,6 milioane metri cubi de lemn, din care un milion s-a inregistrat numai anul trecut. “Volumul de lemn taiat ilegal ce apare in cifrele oficiale nu reflecta nici pe departe amploarea fenomenului”, au indicat in raport oficialii institutiei.

Amenzile sunt greu de incasat

La Iasi, auditorii institutiei de control trag un semnal de alarma in cazul amenzilor acordate si al caror cuantum nu a fost incasat. Posibilitatea de recuperare a pagubelor din contraventii si infractiuni, in principal taieri ilegale de arbori si braconaj, este redusa si de durata, au notat responsabilii institutiei de audit in raport. Intarzierea cu care sunt platite duce la neconstituirea fondului de conservare si regenerare a padurii cu sume ce ar putea fi utilizate pentru regenerarea suprafetelor parcurse cu taieri, au indicat oficialii institutiei. “Avem pagube si la padurile private si la cele de stat. Este foarte greu sa recuperam acesti bani pentru ca primariile nu ne confirma debitele. Ei confirma doar amenzile. La persoane fizice nu exista interes. Nu ne confirma valoarea pagubelor si astfel nu putem intra in posesia acestor sume. In acest caz ar fi vorba de cateva zeci de milioane de lei vechi, 30-40 milioane cu aproximatie”, arata ing. Corneliu Parascan, seful Directiei Silvice Iasi.

“Nu am avut terenuri”

Auditorii au constatat ca in intervalul 2010-2013, la nivelul intregii tari s-a restrans suprafata fondului forestier pe fondul realizarii unor proiecte publice. “In perioada auditata, suprafata fondului forestier s-a diminuat ca urmare a scoaterilor definitive efectuate, cu exceptarea de la plata obligatiilor banesti pentru realizarea unor obiective de interes national si utilitate publica”, scrie in raport. Mai mult decat atat, din 2009 si pana anul trecut nu au fost efectuate lucrari de impaduriri pe terenuri degradate sau pe terenuri preluate pentru realizarea perdelelor de protectie, au observat inspectorii Curtii de Conturi in cazul mai multor Directii Silvice, inclusiv la cea ieseana. Parascan sustine ca nu a avut la dispozitie terenuri pentru amenajarea acestor perdele de protectie. Oficialul DJ Iasi precizeaza ca atat reticenta proprietarilor cat si faptul ca nu s-au facut exproprieri sunt de vina pentru aceasta situatie. “Nu am avut terenuri. Nu s-au facut proceduri de expropriere, pentru ca altfel nu pot fi luate terenuri”, a explicat Parascan.

“Suntem si in instanta acum”

Cu ocazia verificarilor, Curtea a mai gasit si alte anomalii, cazuri cand au fost incluse in domeniul public local drumuri forestiere fara respectarea procedurii reglementate de Legea nr. 213/1998. Astfel s-a ajuns la situatia in care aceste drumuri figureaza atat in administrarea directiilor silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor, cat si in administrarea unitatilor administrativ-teritoriale, iar Iasul nu face nota discordanta fata de alte judete mentionate in raport. Seful Directiei din Iasi arata cu degetul spre autoritatile locale, pe care le considera vinovate de asemenea situatii. “E o situatie generala. O parte a UAT-urilor si-au inclus drumuri prin hotarare de Consiliu Local. Suntem si in instanta acum. Cu Cristestiul avem proces pentru un drum forestier. Au dat o hotarare de Consiliu si acesta a intrat in domeniul public. Mai sunt situatii din astea”, spune Parascan.

Mai putine paduri decat media UE

Nu in ultimul rand, controalele au mai scos la lumina ca, in cazul a sapte judete, intre care si Iasi, nu a fost inregistrata in evidentele contabile suma totala de 5,7 milioane lei. Banii reprezinta valoarea pagubelor si amenzilor stabilite prin actele de control intocmite de personalul silvic. Seful Directiei iesene spune ca, la momentul controlului efectuat de reprezentantii Curtii, era neinregistrata in evidentele contabile suma totala de 81.718 lei, provenita din pagube nerecuperate din contraventii si infractiuni silvice. Din aceasta suma, 36.102 lei reprezinta pagube produse fondului forestier proprietate publica a statului, iar restul din proprietati particulare pentru care sunt incheiate contracte de administrare sau prestari silvice. Totusi, in prezent, lucrurile au fost remediate, suma totala fiind inregistrata conform prevederilor legale in vigoare, a transmis conducerea institutiei. “La personal noi am recuperat in proportie de 90-95%. Noi ce avem imputatii la personal le recuperam pentru ca avem garantii constituite si garantii suplimentare, iar amenzile date si care trebuie sa intre pe recuperari de la UAT-uri (Unitati Administrativ Teritoriale) in general, in proportie de circa 70%, le confirma. Demaram procese, umblam cu executori judecatoresti. Cheltuim mai mult decat o sa incasam dar nu avem alta solutie, pentru ca unele UAT-uri nu vor sa ne confirme”, a subliniat Parascan. La data de 31 decembrie 2013, suprafata totala acoperita de paduri la nivel national era de 6,3 milioane de hectare. Fondul forestier in Romania ocupa o suprafata reprezentand aproximativ 27,33% din teritoriul tarii, sub nivelul mediu al Uniunii Europene, care este de aproximativ 32%.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,543FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente