Dezastrul ascuns din Maramures

Poluarea masiva de la Borsa e trecuta sub tacere in comunicatele oficiale, profitandu-se de faptul ca presa si inaltii demnitari privesc doar spre Moldova.
izolare
In timp ce toti oamenii politici si reprezentantii televiziunilor centrale sunt concentrati in Moldova, corespondentii EVZ au descoperit ravagiile, dar si poluarea masiva din Maramures, ascunsa de autoritati in comunicatele oficiale.

Autoritatile omit, ONG-urile reclama

Institutia prefectului din Maramures a transmis ieri valoarea pagubelor, de 143 de milioane de lei, insa a uitat sa mentioneze deversarile de steril de la Borsa, unde iazul a fost spart. In plus, Directia Somes – Tisa a Apelor Romane transmitea luni ca nu mai e pericol de poluare, in vreme ce marti apele cu steril curgeau in continuare pe sub ochii celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si a observatorilor maghiari.

Desi sterilul curgea in Cisla, apoi in Viseu si Tisa, Iuliu Syekely, director al SGA Maramures spunea miercuri, cu nonsalanta, ca bresa a fost inchisa.

Daca autoritatile ignora cu nonsalanta riscul unei poluari masive, 45 de organizatii de mediu din Romania, Ucraina, Slovacia si Ungaria au trimis ieri o scrisoare deschisa catre guvernele tarilor lor. Acestea atrag atentia ca autoritatile de mediu maghiare au inregistrat duminica poluare in probele colectate la Tivadar, la granita intre Ungaria si Ucraina.

Este vorba de 8 milioane de metri cubi de deseuri si metale grele. De amintit ca, in 2000, accidentul de la Baia Borsa si Baia Mare, cauzat tot de ploi abundente, a dus la deversarea a 100.000 de tone de apa contaminata in Tisa si apoi in Dunare.

Mortii nerevendicati, in asteptarea unei slujbe crestinesti

In comuna Poienile de sub Munte, apele raului Ruscova au dezgropat mai multe schelete dintr-un cimitir vechi. Mortii nerevendicati de la Casa de batrani – Centrul de ingrijire din Poieni erau cei care fusesera ingropati aici in ultimii ani. “Am adunat patru cranii si mai multe oase de la maini si picioare. Am chemat politia si procuratura. Le-am dat preotului, urmeaza sa facem cat de repede o slujba si sa le ingropam inapoi”, spune viceprimarul Ioan Holdis.

In plus, drumul judetean de acces spre aceasta comuna este rupt si acum se circula pe terasamentul unei cai ferate dezafectate. Catunele Cvasnita si Bardiu, cu un total de 900 de locuitori, sunt izolate. “Nu am primit nimic de la judet. Avem doua utilaje de la o firma ce facea lucrari SAPARD aici, lumea ne sare in cap ca nu deschidem accesul. De sambata, inca nu avem curent si ni s-a spus ca nu vom avea repede. Am primit 20 de baxuri de apa, pentru 10.000 de locuitori”, se plange viceprimarul comunei, Ioan Holdis. Calea ferata dintre orasele Borsa si Sighetul Marmat iei si cea de pe Vaser sunt suspendate in mai mult de zece locuri. Pitoreasca zona turistica este total izolata, autoritatile au decis chiar sa inchida Valea Vaserului.

“Pagubele noastre sunt de peste 9 miliarde de lei la Poieni si 60 miliarde de lei pe Vaser. E calamitata intreaga cale ferata ingusta, pe 3-4 kilometri trebuie refacut terasamentul. Avem 100.000 de metri cubi de lemn de exploatat indisponibilizati, sper sa putem intra in zonele acelea pana la sfarsitul anului”, explica Directorul Directiei Silvice Maramures, Pavel Horj.

bresa
POLUARE. Bresa din iazul de la Borsa a lasat sa ajunga tone de steril pana in Tisa
PAGUBE. Numeroase case si pensiuni turistice de pe Valea Vaserului au fost distruse

GRESEALA MINISTERIALA

Ucraina, acuzata pe degeaba ca nu a anuntat inundatiile

Afirmatiile ministrului de interne, Cristian David, potrivit carora Ucraina nu ar fi informat prompt Romania cu privire la cresterea debitelor pe Siret si Prut, sunt contrazise de faptul ca, in urma cu exact o saptamana, Ministerul Mediului a confirmat primirea acestor informatii prin posta electronica.

Intr-o scrisoare standard de confirmare, semnata de un secretar al Directiei de management a resurselor de apa din Ministerului Mediului si trimisa catre omologii din Ucraina, se afirma: “Domnule director, doresc sa va multumesc pentru informatiile transmise prin adresa nr. 578, din 24 iulie 2008, privind nivelurile pe raurile Siret si Prut. Aceste informatii sunt deosebit de utile in adoptarea de catre autoritatile noastre de gospodarire a apelor a masurilor si actiunilor ce se impun in astfel de situatii in bazinele raurilor Siret si Prut”.

“E o confirmare standard a primirii informatiilor despre situatia din regiune, date transmise in baza protocolului de colaborare cu Ucraina”, a precizat ieri Mihai Dragan, consilier al ministrului Attila Korodi. “Din punctul nostru de vedere, nu a existat nicio problema de comunicare cu autoritatile ucrainene”, a subliniat acesta. Scrisoarea confirma astfel afirmatiile guvernatorului de Cernauti, Vladimir Kulis, care, intr-o replica la cele declarate de ministrul roman de interne, a precizat ca Romania a fost informata prompt despre riscul producerii dezastrului. Ministrul Cristian David a intins un deget acuzator catre vecinii ucraineni pentru a justifica partial intarzierea cu care au reactionat autoritatile romane si faptul ca populatia locala a fost informata in ultimul moment despre amenintarea viiturilor. (Livia Cimpoeru)

GONITI DE APE
inundatii
Mii de sinistrati raman departe de casele lor

Suceava. Un tanar de 23 de ani, din comuna Brodina, s-a accidentat grav in timp ce lucra la deblocarea unui drum de pe Valea Brodinei. Potrivit autoritatilor judetene, doar 127 dintre cele 3.100 de persoane evacuate nu s-au intors inca la casele lor.

Neamt. Revarsarea Siretului a afectat in jur de 2.000 de gospodarii. Ieri, aproape 9.500 de oameni erau evacuati din locuintele lor, cele mai afectate localitati fiind comunele Tamaseni, Doljesti, Ion Creanga si Horia, dar si cartierul Nicolae Balcescu din orasul Roman.

Botosani. Premierul Tariceanu, impreuna cu ministrii internelor si mediului, au verificat ieri deversarea controlata a barajului de la Stanca Costesti, care a continuat la debitul de 850 mc/s. Autoritatile sustin ca punctul critic a fost depasit si ca nu exista riscul ca barajul sa cedeze.

Bacau. Cea mai afectata localitate e comuna Saucesti, unde 20 de case au fost distruse in totalitate, iar alte cateva sute au fost avariate partial. O suta de jandarmi si pompieri sunt mobilizati in zona pentru a-i ajuta pe localnici.

Iasi. Trei sferturi din suprafata satului Rachiteni se afla ieri inca sub ape, in unele locuri nivelul acesteia depasind un metru. Din totalul de 570 de case, 450 au fost inundate, iar 11 dintre acestea s-au prabusit. Pentru ca au refuzat sa-si paraseasca locuintele, 15 persoane sunt izolate.

Galati.
Autoritatile locale au inceput ieri sa inalte digul Bratesul de Jos, de pe Prut, situat in apropierea orasului Galati, zilele urmatoare, fiind prevazute lucrari similare in celelalte puncte sensibile de pe malul Prutului.

Vaslui. Peste 1.800 de persoane care locuiesc pe valea Prutului ar putea fi evacuate in cazul in care Prutul va depasi digul de aparare. Localitatile cele mai expuse sunt satele Broscosesti, Bumbata si Stanilesti.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente