Dezastrul ecologic de la Gornesti se transforma in parc industrial

In aproximativ un an de zile, dezastrul ecologic de la Gornesti, care de ani buni figureaza in lista Agentiei de Protectie a Mediului Mures printre problemele de mediu insolvabile, alaturi de Bicapa Tirnaveni, va fi inlocuit de un parc industrial.

Istoria fermei de porci de la Gornesti dateaza inca din urma cu trei ani, cand descinderi ale inspectorilor Garzii de Mediu si ai oficialilor APM umpleau presa mureseana cu povesti de groaza despre porci infometati devorandu-se intre ei. Pusa pe butuci de managementul falimentar al celor de Agroflip Bontida, o societate comerciala din judetul Cluj, ferma a fost lasata de izbeliste in modul caracteristic al nesimtirii romanesti. Barbaria cu animalele infometate care se mancau intre ele a fost stopata de interventia Directiei Sanitar-Veterinare. Apoi s-a vorbit despre inchiderea fermei si termenul de trei luni in care societatea trebuia sa prezinte un proiect de conformare pentru stoparea poluarii raului Mures prin dejectiile care se scurgeau in acesta din batalurile de deseuri ale fermei. De fapt ferma nu a fost inchisa oficial niciodata, deoarece Agroflip Bontida nu a raspuns la niciunul dintre apelurile APM. Garda de Mediu s-a mai prefacut uneori ca-i amendeaza, clujenii de la Agroflip preferand sa plateasca amenzile infime in comparatie cu cheltuielile de ecologizare a zonei.

In martie 2006, dupa o noua descindere a Garzii de Mediu si a APM in zona, Agroflip a cerut un aviz de incetare temporara a activitatii. „Cand le-am comunicat de ce anume au nevoie pentru asta, nu au mai revenit”, a declarat Viorica Nistor, sef compartiment autorizatii din cadrul APM; de atunci nu s-a mai auzit de ei…

Pe hazna secata, potop cu 5 milioane de euro

Abia acum la APM a fost depusa o solicitare de inchidere a amplasamentului. Pe aceasta nu figureaza insa numele SC. Agroflip Bontida SRL., ci a unei firme din Tirgu-Mures, SC. TTC Invest SRL. „Au nevoie de efectuarea unui bilant de mediu din care vor rezulta obligatiile pe care le au, dupa care vor putea solicita acordul de mediu pentru dezafectare”, a declarat Viorica Nistor. Reprezentata de omul de afaceri Ion Ionita, SC. TTC Invest SRL intentioneaza transformarea platformei intr-un parc industrial. „E vorba de o investitie de 5 milioane de euro. Chiar acum suntem in discutii cu camera de comert. Nu stim cat ne va costa dezafectarea fermei, dar o parte va fi suportata din fonduri structurale. Vom avea acolo un parc industrial in poate un an de zile. Dupa mine nu exista o platforma mai buna ca asta in tot judetul. Nu mai stiu cu cat am cumparat-o, dar va asigur ca au fost o groaza de bani. Am dat mai mult decat au dat ei pe ferma, cu tot cu porci. Asa e-n Romania”, a declarat Ion Ionita.

Sursa: Punctul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *