Dezbatere publica pe tema desfiintarii spatiilor verzi din Piata Unirii – Piata Ferdinand

Oradenii sunt asteptati vineri, de la orele 17.00, in sala Traian Mosoiu a Primariei Oradea, pentru a spune cum vor sa arate Ansamblul Urban Piata Unirii – Piata Ferdinand. In prezent exista trei variante, propuse de catre arhitecti oradeni, unele vizand eliminarea spatiilor verzi.

“Oradenii interesati sunt asteptati cu opinii si sugestii, in ceea ce priveste variantele de reabilitare propuse de municipalitate, acestea urmand a fi prezentate in cadrul dezbaterii publice”, transmite Primaria Oradea, printr-un comunicat.

Desfiintarea zonelor cu iarba

Arhitectul Emodi Tamas propune pavarea integrala a Pietei Unirii si desfiintarea tuturor suprafetelor cu iarba. Potrivit informatiilor transmise de catre biroul de presa al Primariei Oradea, aceasta varianta are la baza conceptul de redare catre public a spatiului delimitat de fronturile de cladiri perimetrale cu refacerea parapetilor, jardinierelor si lampadierelor proiectate de arhitectul Duiliu Marcu, si a celor doua fantani interbelice.

Ar pastra zonele verzi

Arhitectul Anemari Szabo propune refacerea celor doua fantani din perioada interbelica cu pastrarea zonelor verzi din vecinatatea statuii lui Mihai Viteazul. Atat in Piata Unirii, cat si Piata Ferdinand, in continuarea lucrarilor de reabilitare, ar urma sa fie desfiintate zonele inierbate, propunandu-se un pavaj care pastreaza linia secessionului arhitectural. Arhitectul Horea Goga nu vine cu schimbari radicale. Varianta sa are la baza pastrarea zonelor inierbate, intercalate cu pavaje pietonale, in armonie cu Piata gandita de catre Duiliu Marcu.

1926

Toate variantele arhitectilor oradeni au la baza planurile concepute in anul 1926 de catre cunoscutul arhitect Duiliu Marcu. Acesta a proiectat si Biblioteca Academiei Romane, Cladirea Consiliului de Ministri, Teatrul din Timisoara si palatele Victoria si Elisabeta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente