Dezechilibrul dintre ceasul nostru biologic si programul de munca ne strica sanatatea

Dezechilibrul dintre ceasul nostru biologic si programul social si de munca ne strica sanatatea

Stilul de viata dezordonat si munca foarte solicitanta ne strica sanatatea, spun oamenii de stiinta. Acestea duc la tot felul de probleme, de la insomnie la obezitate, intrucat ceasul nostru biologic este dezechilibrat.

Problemele apar in urma unui dezechilibru dintre ceasul nostru biologic, care ne spune ca trebuie sa ne trezim cand se face lumina si sa ne culcam cand se face intuneric, si programul nostru social si de la serviciu.

„Am identificat un sindrom in societate moderna, care nu a fost recunoscut pana recent. Este vorba de o discrepanta din ce in ce mai mare dintre ceasul fiziologic si ceasul social. Din cauza acestui sindrom, oamenii sunt lipsiti de somn in mod cronic. Ei fumeaza si beau mai mult alcool si cafeina (…) Acum stim ca sindromul contribuie si la obezitate, este foarte periculos pentru sanatatea noastra”, a declarat doctorul Till Roenneberg, de la Universitatea din Munchen, Germania.

El a explicat ca fiecare om are un ceas biologic, dar pe care nu il putem modifica dupa cum vrem. El este reglat, in principal, de lumina si de intuneric, pentru a oferi cel mai bun moment pentru somn si trezit.

„In societatea moderna, nu prea mai ascultam de ceasurile interne, din cauza discrepantei dintre ce ne spune ceasul biologic si ce ne spune seful”, a mai spus doctorul.

Pentru a afla cat de grava este problema, echipa lui Till Roenneberg construieste o baza de date imensa asupra somnului si trezirii, pe care o vor folosi pentru a crea o harta mondiala a somnului.

Acum, dupa 10 ani de cercetare, au deja multe informatii. Analiza lor arata ca oamenii care au acest sindrom, „social jetlag”, sunt si supraponderali. „Pare ca acest trai impotriva ceasului contribuie la o epidemie de obezitate”, a mai spus Till Roenneberg. El a spus ca ar ajuta daca oamenii si-ar petrece mai mult timp afara, la lumina sau macar daca ar sta langa o fereastra descoperita.

Oamenii se culca mult mai tarziu si sunt mult mai obositi in timpul zilei. „Trezitul de dimineata cu ajutorul alarmei de la ceas este un lucru relativ nou. Asta inseamna ca nu am dormit suficient si acesta este motivul pentru care suntem obositi cronic”, explica doctorul.

„Somnul bun si suficient nu este o pierdere de timp si o garantie pentru o eficienta mai mare la lucru, mai multa distractie cu prietenii si familia in timpul liber”, a mai spus Till Roenneberg.

Studiul este publicat in revista Current Biology.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *