Consilierii municipali bucuresteni au aprobat joia trecuta o dezvoltare imobiliara in sectorul 2 al Capitalei care incalca noile prevederi ale Legii Mediului. Planul urbanistic zonal a fost propus Comisiei tehnice de urbanism pe data de 18 ianuarie 2006, cand a si fost aprobat.

“A fost aprobat acum aproape doi ani de Comisie si nu inteleg de ce a ajuns tocmai acum in Consiliu, fiindca, din ce intelesesem eu atunci, investitorii erau destul de grabiti”, a declarat pentru ziarul Gandul arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold.

Si responsabilii de la Agentia Regionala de Protectia Mediului (ARPM) Bucuresti sunt mirati de decizia consilierilor municipali, pe care o considera nula de drept. “Din punctul nostru de vedere, planul urbanistic aprobat de consilieri este nul, pentru ca incalca Ordonanta 114/2007, care modifica Legea Mediului, in sensul ca se interzice orice constructie pe spatiile verzi. Daca ni s-ar solicita un alt aviz, in acest moment nu l-am mai elibera”, ne-a declarat Simona Saceanu, director Executiv la ARPM Bucuresti. Ea a mai precizat ca, desi planul urbanistic a fost aprobat, primaria de sector nu va putea elibera autorizatie de construire, din acelasi motiv. Proiectul se refera noi indicatori urbanistici, adica blocuri cu inaltimi de pana la 45 de etaje, in zona Soseaua Petricani – CF Constanta – Valea Saulei, din sectorul 2 al orasului.

Faptul ca toata afacerea a fost gestionata de Executivul bucurestean e dovedit si de actele depuse, inainte de vot, la mapa consilierilor municipali, acte care, si ele, erau vechi. De exemplu, firma care a cerut aprobarea planului urbanistic, Agroinvest Construct AIC SRL, nici nu mai exista. De proiect se ocupa acum o alta societate, apartinand unor cetateni spanioli, AIC Land Development SA. Dar surse din administratie si de pe piata imobiliara sustin ca proiectul va fi preluat “la pachet” de un roman implicat in domeniu.

Argumentul politic

Ca treaba e aranjata pentru altcineva, iar acesta ar putea fi chiar al unui apropiat al primarului Adriean Videanu, se deduce si din reactia acestuia fata de intrebarile consilierilor municipali si ale ziaristilor. Videanu a declarat, inaintea votarii proiectului, ca hotararea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal din Soseaua Petricani este perfect legala, indeplinind conditiile pentru a fi supusa la vot. El a spus, apoi, ca planul urbanistic rezolva si probleme de infrastructura ale orasului, mai ales ca, prin aproapiere va trece si Autostrada Bucuresti-Brasov. Mai mult, dupa sedinta de consiliu municipal, el i-a sunat aproape pe toti ziaristii prezenti la sedinta, ca sa le explice ca nu trebuie sa aiba suspiciuni, pentru ca planul e in regula, fiind vazut chiar de el.

Liderul liberalilor din Consiliul municipal Bucuresti, Antonel Tanase, l-a acuzat pe Videanu, inaintea aprobarii proiectului de catre consilieri, ca promoveaza proiecte de hotarari care vizeaza modificari urbanistice ale anumitor zone verzi cu incalcarea legislatiei mediului.Conform ARPM Bucuresti, oricine va ataca hotararea consiliului municipal va obtine cu siguranta anularea ei, pentru ca nu respecta Legea Mediului.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here