Autobuzele ecologice intra in circulatie

Doua autobuze de transport public ce consuma un combustibil realizat din uleiuri vegetale de rapita circula, de ieri, in municipiul Alba Iulia, cele doua autovehicule fiind incluse intr-un program de cercetare.

Potrivit Mediafax, directorul Societatii de Transport Public Alba Iulia, Stelian Nicola, spune ca autobuzele vor circula experimental in urmatoarele saptamani pe rutele interne din Alba Iulia, totul fiind un proiect de cercetare derulat de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Institutul de Cercetari pentru Chimie Cluj-Napoca.

Nicola a spus ca proiectul are ca scop de dezvoltarea unor combustibili ecologici pentru transportul in comun, fiind finantat de Uniunea Europeana cu cateva sute de mii de euro pentru perioada 2006-2008. Potrivit sursei citate, in urma acestui parteneriat pentru reducerea emisiilor poluante, a fost creat un combustibil ecologic si mai putin poluant, metil-esterul de rapita, destinat sa inlocuiasca combustibilul traditional: motorina.

Acest produs nu este un amestec de ulei de rapita si motorina, cum se intampla in unele state din UE, ci este un combustibil nou, folosit in premiera in Romania la Alba Iulia si Cluj-Napoca. “Testele si experimentele efectuate pana in prezent in cadrul acestui proiect au demonstrat avantajele acestui tip de combustibil ecologic. In primul rand, noxele emise de autobuze scad cu pana la 30 la suta fata de situatia utilizarii motorinei, iar consumul de carburant se reduce cu pana la 10 la suta. Reducerea noxelor inseamna in principal disparitia din emisiile de gaze a oxizilor de azot, a sulfului sau a altor pulberi, se reduc hidrocarburile si gudroanele”, a mai spus Stelian Nicola.

Primul autobuz cu carburant ecologic a pornit, ieri, din fata Primariei Municipiului Alba Iulia pe traseul str. Tudor Vladimirescu – Bd. Revolutiei – Calea Motilor – Primarie. La bord s-au aflat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Voicu Paul, decanul Facultatii de Mecanica Cluj Napoca, prof. univ. dr. Nicolae Burnete si directorul general al STP Alba Iulia, Stelian Nicola.

La intoarcerea la primarie, primarul Mircea Hava i-a oferit decanului Facultatii de Mecanica a Universitatii Tehnice Cluj-Napoca fanionul, medalia si insigna oficiale ale municipiului Alba Iulia, in semn de apreciere a parteneriatului si a rezultatelor lui.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente