Dinozaurii au disparut din cauza unei schimbari climatice bruste

Dinozaurii au disparut din cauza unei schimbari climatice bruste

De mai bine de 30 de ani, oamenii de stiinta incearca sa afle motivul pentru care dinozaurii, celebrele animale extrem de populare in randul publicului larg, au disparut de pe Pamant in urma cu 65 de milioane de ani, aceasta dilema putand fi rezolvata de un mic corn fosilizat ce a fost descoperit intr-un loc unde, cel putin teoretic, nu ar fi avut cum sa se afle.

Prezenta cornului de dinozaur intr-un strat de sedimente al dealurilor din statul american Montana pledeaza in favoarea unei schimbari climatice bruste ce ar fi fost provocata de prabusirea unui asteroid pe Terra, se arata intr-un studiu publicat, pe 12 iulie, in revista Biology Letters a Royal Society din Marea Britanie.

Foarte mult timp, disparitia dinozaurilor a fost un adevarat mister ce a dus la numeroase speculatii, cum ar fi cea ca mamiferele ar fi devorat toate ouale de dinozaur sau ca acestia ar fi avut o alergie generalizata la polen.

In plus, specialistii s-au limitat la a sustine ca fosilele de dinozaur au fost abundente in era mezozoica (cuprinsa intre 248 si 65 de milioane de ani in urma) si ca nu pot fi gasite urme ale acestora si in rocile mai recente.

Insa, in 1980, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea California din Berkeley, condusi de Luis si Walter Alvarez, au descoperit ceva tulburator: un strat argilos ce data de acum 65 de milioane de ani care continea un nivel foarte ridicat de iridiu, un metal extrem de rar aproape absent de pe suprafata Pamantului.

In opinia savantilor, acest lucru dovedeste clar ca aici a avut loc o coliziune intre Pamant si un obiect de dimensiuni mari venit din spatiu, ceea ce ar fi provocat o catastrofa ecologica ce ar fi dus la disparitia completa a dinozaurilor si a multor altor specii vegetale si animale.

Desi a fost controversata in momentul aparitiei sale, aceasta teorie a fost ulterior alimentata de mai multe studii. In martie 2010, 41 de cercetatori vorbeau despre un asteroid cu un diametru de 15 km care ar fi lovit Pamantul cu o putere extraordinara in provincia mexicana Yucatan.

Socul ar fi fost atat de puternic, incat ar fi provocat incendii la scara larga si ar fi ridicat nori de praf ce ar fi acoperit soarele, ducand astfel la inghetul unui numar foarte mare de specii.

Sustinatorii teoriei adverse nu neaga caderea asteroidului in acea perioada, insa ei sunt de parere ca disparitia masiva a acestor animale este legata de fenomene vulcanice mult mai vechi, care s-ar fi produs in India actuala.

Dupa 1,5 milion de ani, aceste eruptii ar fi dus la acelasi rezultat provocat de asteroid, adica la o racire lenta si la depunerea de iridiu sau de alte minerale rare.

Alti oameni de stiinta sustin ca populatia de dinozauri ar fi fost deja disparuta inaintea caderii asteroidului in Yucatan, dand ca dovada existenta unui strat gros de trei metri in sedimentele geologice din cretacicul tertiar, care erau anterioare acestei perioade si unde nu a fost descoperita niciodata vreo fosila de dinozaur.

Insa o echipa condusa de Tyler Lyson de la Universitatea Yale a descoperit cornul frontal al unui ceratops la 13 cm sub limita geologica ce marcheaza inceputul cretacicului tertiar.

“Localizarea acestui dinozaur arata ca nu exista un vid de trei metri in cretacic si ca este incompatibil cu ipoteza conform careia dinozaurii (…) disparusera inaintea impactului” asteroidului, se arata in studiul publicat in Biology Letters si citat de AFP.

Geologii care au descoperit acest corn recunosc, totusi, ca nu pot explica absenta totala a fosilelor dintr-un strat de sedimente gros de 125 cm depus imediat dupa caderea asteroidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *